Ukrajinska djevojčica izgubila oca, djed strahuje da će završiti u sirotištu

Svijet 17. tra 202221:36 0 komentara
CNN / Screenshot

Dvanaestogodišnja ukrajinska djevočica izgubila je oca prilikom ruskog bombardiranja Mariupolja. Njen djed sada strahuje da će mu unuka završiti u ruskom sirotištu, daleko od obitelji. Donosimo priču CNN-ovog dopisnika Phila Blacka.

Gotovo da je teško shvatiti da je Mariupolj nekada bio drugačiji. Ne tako davno, njegovi su stanovnici znali što su sigurnost i sreća.

Kira Obedinska bila je vesela, voljena 12-godišnja djevojčica u ružičastom. Nakon dolaska Rusa, Kira je siroče, ozlijeđena, sama, u bolnici pod kontrolom Rusa.

Ruski mediji objavili su snimku na kojemu je Kira u Donjecku, glavnom gradu separatističke regije na istoku Ukrajine koju podržava Moskva.

Na snimci, ona govori dio svoje priče. Zbog čega je pobjegla iz Mariupolja. Bilo je pucnjave, kaže. Pogođena je naša zgrada, dodaje.

Kao i njen otac. Evgenij Obedinski, bivši kapetan ukrajinske vaterpolo reprezentacije, pogođen je iz daljein i bijen dok su se ruske jedinice probijale do Mariupolja, 17. ožujka.

Nekoliko dana kasnije, Kira, njeni susjedi i očeva djevojka, pokušali su pješice pobjeći iz grada. Ali, netko je nagazio na minu i Kira je u eksploziji ozlijeđena. Ruski vojnici potom su je odveli u Donjeck.

CNN / Screenshot

Sirotište u Rusiji

Kirin djed Oleksander govori da joj je mama umrla dok je još bila beba, a sad je svjedočila ubojstvu svog oca. Nedostaje joj preostala obitelj i želi im se vratiti.

Oleksander strahuje da više nikada neće vidjeti Kiru. Kaže da ga je nazvao dužnosnik odmetnute vlade iz Donjecka i zatražio od njega da doputuje i zatraži skrbništvo. To je zbog rata nemoguće. Kad je Oleksander nazvao bolnicu, rekli su mu da će Kira nakon nekog vremena biti poslana u sirotište u Rusiji.

“Uzeli su njene dokumente i rekli da će joj izdati nove kad je pošalju u Rusiju”, govori on.

Pomoć ili otmica?

Ruska vlada navodi da je pomogla da se barem 60.000 Ukrajinaca prebaci na sigurno preko ruske granice. Ukrajinska vlada tvtdi da ih je 40.000 premješteno protiv svoje volje i opisuje to kao otmicu i “prisilnu deportaciju”.

Snimka ruskih medija prikazuje Kiru kako veselo govori da joj je nekad dopušteno nazvati djeda.

“Nazvala sam ga danas. Zvat ću na i uvečer”, kaže djevojčica.

Voditeljica na ruskoj televiziji kaže kako je ova snimka dokaz da Kira nije oteta, dokaz da je to još jedna “ukrajinska izmišljotina”.

Kira djedu ponekad pošalje i glasovnu poruku poput ove: “Samo nemoj plakati ili biti nervozan, u redu?”

Najprije mu govori da ne plače, ali ne može zaustaviti svoje suze.

“Plače mi se iz nekog razloga, nisam te dugo vidjela tako da mi se plače”, kaže glas djevojčice koja je zbog ruskog rata izgubila svoju obitelj, svoj dom i svoju slobodu, piše CNN.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.