Ukrajinska državna odvjetnica optužuje ruske snage za zločine protiv čovječnosti

Svijet 04. tra 202215:40 > 15:42
Izvor: REUTERS/Zohra Bensemra, Ilustracija

Ukrajina otvara istragu protiv ruskih snaga zbog mogućih zločina protiv čovječnosti nad civilima i kršenja Ženevske konvencije prema zarobljenim vojnicima, objavile su državna odvjetnica i pučka pravobranitelja u ponedjeljak kada su pronađene nove žrtve u selu Motižin blizu Kijeva.

Ukrajinska državna odvjetnica Irina Venediktova rekla je za nacionalnu televiziju da je u regiji Kijeva stanje najgore u gradiću Borodjanki sudeći po broju žrtava, no nije iznijela drugih podataka o tome.

Načelnica općine sela Motižin, njezin suprug i sin pronađeni su zakopani, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo unutarnjih poslova pokazujući dijelove iskopanih tijela, prenosi agencija Reuters.

Otkako su se ruske snage povukle iz gradova i sela oko ukrajinske prijestolnice prošli tjedan, ukrajinska vojska pokazuje novinarima mrtva tijela za koje smatra da su civili i da su ih pobili ruski vojnici, a njihove su kuće razorili te zapalili vozila.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi tko je ubio obitelj čiji su ostaci pronađeni u selu Motižinu.

Dopisnik agencije vidio je mrtva tijela te tijelo još jednog muškarca u bunaru kraj zapaljenog seoskog imanja i čini se da je taj čovjek bio vezan.

“Okupatori su sumnjali da je obitelj surađivala s ukrajinskom vojskom, da im je odavala lokacije i mete. Mučili su ih, zaklali i pobili cijelu obitelj”, prenosi ukrajinski izvor.

Vadim Tokar, načelnik obližnjeg sela Makariv rekao je da su ruski vojnici odveli obitelj dva do tri dana prije povlačenja.

Stotine mrtvih tijela pronađene su nakon povlačenja ruske vojske iz okolice Kijeva, uključujući gradić Buču gdje su prva mrtva tijela pronađena u subotu.

Službena Moskva takve je optuže odbacila i rekla da je sve to “predstava” u režiji ukrajinskih vlasti koje lažnu verziju događaja šire društvenim mrežama i zapadnim zemljama te Ukrajinom.

To je “lažni napad” u cilju ocrnjivanja Moskve, rekao je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, a prenijela agencija TASS.

Ukrajinska pučka pravobraniteljica Ljudmila Denisova rekla je da krajinski ratni zarobljenici koji su razmijenjeni za ruske vojnike, vjeruju da su im bila kršena prava prema Ženevskoj konvenciji.

Bili su držani u podrumu bez hrane i morali su svući svoje uniforme, rekla je.

Ženevskom konvencijom utvrđeni su zakonske norme za humanitarno postupanje kojih se trebaju držati zaražene strane.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar