Ukrajinski ministar obrane Buču usporedio s Vukovarom

Svijet 04. tra 202210:08
Izvor: REUTERS/Mikhail Palinchak

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov objavio je na Facebooku poduži tekst u kojem se obraća Ukrajincima.

“Dragi Ukrajinci, nakon 39 dana neprekinute ruske invazije, mnogima nam je laknulo kad smo čuli dobre vijesti.

VEZANA VIJEST

Ruski okupatori su poraženi oko Kijeva, a ukrajinska je vojska izborila prvu bitku za glavni grad. Kijevska je regija oslobođena. Neprijatelj se povlači i iz regija Černihiv i Sumi kako bi pregrupirao snage i preusmjerio napade. Sve su to neoborivi dokazi da su neprijateljski planovi poremećeni.

Istovremeno, slomljeni smo zbog smrti stotina civila koje su ruski vojnici brutalno pobili. Samo u Buči smrtna stopa je već sad veća nego u Vukovaru.

Meci u potiljke muškaraca i žena ruku vezanih na leđima potpuno su nehumani. Ova ubojstva ne mogu se promatrati kao dio rata. Čak ih je teško kvalificirati kao terorizam ili ratni zločin. To je bit i priroda pomahnitalih koljača koji su nam napali zemlju. To su nacističke trupe radile u prošlosti.

Ovo zlo jednostavno ne smije proći nekažnjeno”, napisao je među ostalim Oleksij Reznikov.

Podsjetimo, Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je u nedjelju Rusiju da je počinila genocid, pošto je nakon povlačenja ruskih snaga otkriven velik broj mrtvih civila u Buči, gradu pokraj Kijeva.

VEZANA VIJEST

Ukrajinci tvrde da su ondje pronašli tijela gotovo 300 ubijenih civila. Rusi negiraju krivnju i tvrde da se radi o predstavi ukrajinskih vlasti.

SAD, EU, NATO i brojne zapadne zemlje osudili su taj pokolj.

Tijek događaja u Ukrajini pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar