Ukrajinski tinejdžer postao heroj: Dronom otkrio ruske konvoje prema Kijevu

Svijet 12. lip 202214:21 0 komentara
Ilustracija / Pixabay

Ukrajinski dječak je postao heroj nakon što je koristeći svoj dron otkrio rusku vojsku koja se kretala prema Kijevu i koja je zahvaljujući njemu uništena.

Dok su ruski tenkovi i kamioni tutnjali u blizini njihovog sela, ukrajinski tinejdžer i njegov otac su kriomice lansirali svoj mali dron u zrak.

VEZANE VIJESTI

Radeći kao tim, snimili su fotografije oklopne kolone koja se kretala prema Kijevu i odredili njene koordinate, brzo prenijevši vrijedne informacije ukrajinskoj vojsci.

U roku od nekoliko minuta, napadnute su neprijateljske snage.

Petnaestogodišnji Andrij Pokrasa i njegov otac Stanislav su za ovo proglašeni narodnim herojima.

Cijeli tjedan nakon invazije 24. veljače njih dvojica su ponavljali letove dronom, riskirajući zarobljivanje ili još gore, da su ruske trupe bile svjesne njihovog izviđanja.

“Ovo su bili neki od najstrašnijih trenutaka u mom životu. Oružanim snagama smo dali fotografije i lokaciju”, ispričao je Andrij. Njegov otac je rado prepustio pilotiranje dječaku.

“Mogu upravljati dronom, ali moj sin to radi mnogo bolje. Odmah smo odlučili da će to učiniti”, rekao je Stanislav Pokrasa (41).

Nisu sigurni koliko je ruskih ciljeva uništeno koristeći informacije koje su im dali. Ali vidjeli su razaranja koja su nastala na ruskom konvoju kada su kasnije letjeli dronom preko kamiona i tenkova u blizini grada zapadno od Kijeva i izvan strateški važnog autoputa koji vodi do glavnog grada.

“Uništeno je više od 20 ruskih vojnih vozila, među kojima su i kamioni za gorivo i cisterne”, rekao je Stanislav.

Dok su se ruske i ukrajinske snage žestoko borile za kontrolu nad periferijom Kijeva, ukrajinski vojnici su konačno pozvali obitelj Pokrasa da napusti svoje selo, koje su ruske trupe potom zauzele.

Budući da su svi odrasli muškarci do 60 godina po nalogu vlade morali ostati u zemlji, stariji Pokrasa se nije mogao pridružiti ženi i sinu kada su pobjegli u susjednu Poljsku.

Vratili su se prije nekoliko tjedana kada je Andrij završio školsku godinu.

“Bio sam sretan što smo nekoga uništili. Sretan sam što sam doprinio, što sam mogao nešto napraviti. Ne samo sjediti i čekati”, dodao je Andrij.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.