Umirovljeni ruski general popljuvao “moćne američke tenkove”

Rat u Ukrajini 27. sij 202306:521 komentar
Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u srijedu da će SAD isporučiti 31 tenk M1 Abrams Ukrajini u sklopu vojne pomoći. No, ti tenkovi imaju slabosti zbog kojih će ih sovjetsko oružje uništiti, tvrdi umirovljeni ruski general Sergej Suvorov.

Tenkove M1 Abrams je jako teško popravljati na terenu i nisu prikladni za operacije na prašnjavom terenu kakav je u Ukrajini, dodao je stručnjak, a prenosi TASS.

Nešto prije Joea Bidena odluku o isporuci pomoći u tenkovima Leopard 2 donijele su Njemačka i Poljska.

Cijev Abramsa probušena granatom tenka T-55

Tenkovi Abrams pokzali su koliko su slabi u ratu u Iraku, istaknuo je Sergej Suvorov. “Kako nam pokazuje iskustvo rata u Iraku, ti tenkovi su gorjeli. Cijev tenka probušila je granata ispaljena iz tenka T-55. Bilo je slučajeva u kojima je Abramse pogodilo automatsko oružje poput Bradleyja ili naših vozila BMP-2”, rekao je.

Poznat je i slučaj kad su američki tenk uništili modificirani sovjetski tenkovi T-72, i to sa starim granatama koje su bile povučene iz upotrebe i prije nego što se Abrams pojavio na tržištu, naglasio je.

Kao još jednu slabost vidi elektronski sustav na tenku. “Bio je prekriven oklopom koji može izdržati metke iz jurišne puške, ali je ranjiv na mitraljez 12,7 mm DShK”, rekao je.

Američki tenk gotovo nema nikakve šanse ako se upusti u dvoboj s ruskim tenkovima, istaknuo je stručnjak.

“Ako se Abrams pojavi na velikoj udaljenosti, posada T-72 ili T-90 ispalit će protutenkovsku raketu i možemo reći da Abrams neće imati šanse”, objasnio je.

Međutim, konačna djelotvornost američkog tenka ovisi o sposobnostima zapovjednika da njime upravlja i obučenoj posadi, rekao je.

Strukturni i operativni nedostaci

Osim potrebe punjenja Abramsovih spremnika čistim mlaznim gorivom, oni imaju i ozbiljnije operativne nedostatke. Konkretno, ne mogu se popraviti u terenskim uvjetima, rekao je stručnjak.

“Popravci su veliki problem. Ako se nešto pokvari u agregatu, to se mora izvući iz spremnika, odvesti u posebnu radionicu za popravak sa stručnim osobljem, odvojiti od mjenjača i tek onda popraviti”, rekao je Suvorov.

Sustav za dovod zraka tenkova Abrams američke proizvodnje još je jedna ranjivost, istaknuo je stručnjak. “Oni imaju filtar za zrak koji radi slično opremi ugrađenoj u motorna vozila. Ako se začepi, mora se izvaditi i očistiti. S druge strane, svi naši spremnici opremljeni su i sakupljačima prašine koji su prilično pametni uređaji”, rekao je stručnjak, dodajući da je Abramsov filter bio dovoljan za samo 15 minuta kretanja tenka po prašnjavom terenu tijekom iračke kampanje.

To bi mogla biti velika prepreka u korištenju tenkova Abrams u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini, upozorio je stručnjak: “Još uvijek je moguće raditi zimi, ali ljeti je u Ukrajini prilično prašnjavo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari

Vaš komentar