UN ima vjerodostojna izvješća o kršenju ljudskih prava u Afganistanu

Svijet 24. kol 202113:44
Ilustracija/Wakil KOHSAR / AFP

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava u utorak je rekla da je primila vjerodostojna izvješća o ozbiljnim zločinima talibana u Afganistanu, uključujući pogubljenja bez suđenja, kršenja ženskih prava i ograničavanje prosvjeda protiv njihove vladavine.

Michelle Bachelet nije u govoru pred Vijećem za ljudska prava iznijela više detalja o egzekucijama, ali je forum u Ženevi pozvala da uspostavi mehanizam kojim će se podrobnije nadzirati djelovanje talibana.

Upozorila je da je odnos talibana prema ženama “fundamentalna crvena linija“. “Vlada veliki strah za žene, novinare i novu generaciju čelnika civilnog društva koji su se pojavili proteklih godina“, rekla je bivša čileanska predsjednica na izvanrednoj sjednici Vijeća sazvanoj na zahtjev Pakistana i Organizacije islamske suradnje (OIC).

Bachelet je naglasila kako su “u opasnosti od nasilja te represije i afganistanske etničke i vjerske manjine, uzevši u obzir ranija kršenja ljudskih prava pod vladavinom talibana i izvješćima o ubojstvima i ciljanim napadima proteklih mjeseci“.

Nasir Ahmad Andiša, afganistanski diplomat iz vlade odbjegle iz Kabula, pozvao je talibane na odgovornost, opisujući “neizvjesnu i strašnu“ situaciju u kojoj milijuni strahuju za svoje živote.

Neovisni UN-ovi stručnjaci za ljudska prava su u odvojenom priopćenju upozorili da velik broj ljudi strahuje od osvete jer talibani “nastavljaju od vrata do vrata pregledavati domove“. “Već stižu izvješća o pretresima, uhićenjima, zlostavljanjima i zastrašivanjima, kao i zapljenama imovine i osvetama“, kazali su.

Vijeće će razmotriti nacrt rezolucije koju je u ime OIC-a predložio Pakistan i u kojem će se izraziti zabrinutost zbog situacije u Afganistanu.

U predloženoj rezoluciji se talibani izrijekom ne spominju niti se predviđa misija Vijeća u Afganistanu.

Umjesto toga, u nacrtu se Bachelet poziva da ponovno u ožujku 2022. izvijesti forum o stanju u toj zemlji, a sve strane u Afganistanu da poštuju ljudska prava, uključujući “potpunu i značajnu uključenost žena“ i manjina u društvo.

“Očekivali smo snažniji tekst, ovaj je u ekstremno skroman i vrlo smo razočarani“, rekao je neimenovani zapadni diplomat u vrijeme nastavka pregovora o završnom tekstu.

Pakistan se dugo smatrao podržavateljem talibana, posebno njegovi obavještajno-sigurnosni krugovi, a taj islamistički pokret nastao je upravo na paštunskom sjeveru Pakistana početkom devedesetih.

Aktualni premijer Pakistan Imran Khan je pobjedu talibana ovaj mjesec proglasio “razbijanjem okova mentalnog ropstva“, prenosi Independent.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar