Uzbuna u Japanu zbog Kine: “Na prekretnici smo, zavladala je logika grube sile”

Svijet 30. srp 202213:03 2 komentara
IRANIAN ARMY OFFICE / AFP / ILUSTRACIJA

Japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi tijekom svojega posjeta Washingtonu objavio je uzbunu zbog ponašanja Kine u Indo-Pacifiku napomenuvši kako "logika grube sile" počinje nadjačavati vladavinu prava u tom dijelu svijeta.

Govoreći o zajedničkim letovima kineskih i ruskih bombardera koji su u svibnju detektirani u neposrednoj blizini Japana, Hayashi je upozorio kako sve jača vojna koordinacija između Kine i Rusije postaje veliki sigurnosni problem.

“Već sad smo na povijesnoj prekretnici. Ovo je prijeloman trenutak u kriznom razdoblju s kojim se suočavamo. Čak i u Indo-Pacifiku ‘logika grube sile‘ sve više dobiva na snazi ​​u odnosu na vladavinu prava, a strateška ravnoteža u regiji sve je veći izazov za Japan i SAD”, rekao je u petak na panelu koji je organizirao američki think-tank Centar za strateške i međunarodne studije, prenosi Jutarnji list pozivajući se na The Guardian.

Hayashi je dodao i kako jednostrani pokušaji da se silom promijeni status quo u Istočnom i Južnom kineskom moru izazivaju rastuću zabrinutost, a osvrnuo se i na sve veću napetost između Kine i Tajvana.

“Stabilnost u Tajvanskom tjesnacu od iznimne je važnosti. Zato je ključno održavati iskren dijalog na visokoj razini s Pekingom”, izjavio je japanski šef diplomacije i naglasio kako je spomenuta suradnja također važna kad su u pitanju klimatske promjene te Sjeverna Koreja.

Hayashi se osvrnuo i na rusku invaziju u Ukrajini rekavši kako slični potezi nikad ne smiju biti dopušteni bilo gdje drugdje u svijetu.

“Bitno je da se takav potez okarakterizira kao jasan neuspjeh kako druge zemlje ne bi pokušale silom promijeniti nečiji status quo”, upozorio je.

Hayashi je najavio kako vlada u Tokiju planira značajno povećati obrambeni proračun i ojačati obrambene sposobnosti u sljedećem petogodišnjem razdoblju. Rekao je i kako postoji “hitna potreba za jačanjem regionalnih sposobnosti odvraćanja i odgovora japansko-američkog saveza na moguće krize”.

“Neophodno je zadržati sve opcije na stolu, uključujući i opciju ‘protuudara‘. Treba ojačati visokotehnološke obrambene sposobnosti”, zaključio je i pozvao Kinu, koja ubrzano jača svoje nuklearne snage, da se pridruži svjetskim naporima za smanjenje nuklearnoga rizika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare