Veleposlanik iz Turske: Nema informacija o stradalim hrvatskim državljanima

Svijet 06. velj 202310:43
Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

Hrvoje Cvitanović, hrvatski veleposlanik u Turskoj, javio se iz Ankare za studio N1 gdje je komentirao posljedice razornog potresa.

Cvitanović je rekao da od 4:17 ujutro kada je bio najjači potres bilo preko 50 potresa od kojih su neki bili jači od 6 stupnjeva.

N1

“Vrlo je teško raditi i pomagati jer su temperature izuzetno niske. Područje koje je pogođeno je jako veliko, tu su milijunski gradovi tako da, nažalost, očekujemo da će se broj stradalih povećati”, rekao je Cvitanović.

Dodao je da su u kontaktu s lokalnim vlastima i da za sada nema informacija da je ijedan hrvatski državljanin ozlijeđen u ovoj tragediji.

“Pomoć je Turska zatražila, i uključena je i EU. Na putu prema jugozapadu zemlje su spasioci iz Nizozemske i Bugarske. Naš MUP je u direktnom kontaktu i spremni su pomoći”, rekao je.

Napomenuo je da je Turska pomogla Hrvatskoj nakon potresa u Petrinji, i to s najvećom pomoći. “Tijekom ljeta su bili veliki požari u Antaliji i Hrvatska je poslala zrakoplove i vatrogasce”,

Oštećena je zračna luka Hatay, dok su dvije velike zračne luke otvorene samo za teretni promet, otkrio je.

“Taj dio Turske je trusno područje gdje su česti potresi, naravno, ne ove magnitude. Postoje neke pripreme, poput prostora gdje se unesrećeni mogu skloniti, ali i službe koje mogu reagirati”, rekao je Cvitanović.

Dodao je kako su u Siriji stradali gradovi Alepo, Hama i Atakya i da je broj unesrećenih preko 100.000.

TIJEK DOGAĐAJA PRATIMO OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar