Veliki prosvjedi na ulicama Beča protiv covid mjera. Prosvjedovali i Nizozemci

Svijet 04. pro 202117:30 > 19:171 komentar
FLORIAN WIESER / APA / AFP

Tisuće ljudi promarširale su u subotu glavnim austrijskim gradom, prosvjedujući na taj način protiv ograničenja uvedenih u razne sektore javnog života s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa.

Suočena sa svakodnevnim porastom broja novozaraženih, austrijska je vlada prošli mjesec postala prva u zapadnoj Europi koja je ponovno uvela karantenu i najavila obvezno cijepljenje od veljače.

Prosvjednici su isticali transparente na kojima je pisalo: “Odlučit ću sam”, “Učinimo Austriju ponovno velikom” i “Novi izbori”, što je odraz političkih previranja s kojima se u zadnja dva mjeseca suočavaju čak trojica premijera.

U gradu je razmješteno oko 1200 policajaca koji bi trebali spriječiti prosvjednike da se okupe na Ringu.

FLORIAN WIESER / APA / AFP

Policija je najavila da će podsjećati sudionike prosvjeda da moraju nositi zaštitne maske te da će kazniti one koji ne budu poštovali pravilo.

Parlamentarni odbor ovaj je tjedan odobrio prijedlog o udvostručenju trajanja karantene na 20 dana.

Austrija, zemlja u kojoj živi 8,9 milijuna stanovnika, od početka pandemije prošle godine prijavila je gotovo 1,2 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom i više od 12.000 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19.

Broj novih slučajeva zaraze postupno se smanjuje otkad je u zemlji uvedena karantena.

Prosvjedovali i Nizozemci

Nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se u subotu u nizozemskom Utrechtu želeći na taj način izraziti nezadovoljstvo zbog novih ograničenja koja su na snagu stupila prošli vikend, a svrha im je spriječiti širenje koronavirusa.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo “Sloboda zdravstva, odmah!” te su isticali nizozemske zastave. Kolonu prosvjednika pratilo je mnoštvo policajaca.

Većina prosvjednika osuđuje sve snažniji pritisak nizozemske vlade koja od njih traži da se cijepe ako žele sudjelovati u svim segmentima javnog života.

“Mi smo protiv toga da ne možemo slobodno odlučivati o tomu što nam se događa s vlastitim tijelima”, rekla je Reutersu Marit van Hunen.

Ovo su prvi veći prosvjedi u Nizozemskoj protiv donesenih mjera, a one se odnose na zatvaranje barova i restorana u večernjim i noćnim satima, kao i većine trgovina.

Svrha mjera je suzbiti rekordan val novih slučajeva zaraze covidom koji prijeti preopterećenjem zdravstvenog sustava na razini države.

Prije dva tjedna u Nizozemskoj su održani nasilni prosvjedi nakon što je vlada iznijela planove o tomu da se većini necijepljenih stanovnika zabrani ulazak u barove, restorane i na ostala javna mjesta.

Ti su planovi naišli na golemo protivljenje u nizozemskom parlamentu i još nisu provedeni. Protive im se čak i neke stranke vladajuće koalicije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar