VIDEO | Voda guta sve pred sobom: Eksplozija brane ugrozila desetke tisuća ljudi

Rat u Ukrajini 06. lip 202311:20 0 komentara
AFP / AFP / Profimedia

Razina vode u Novoj Kahovki porasla je za više od 10 metara nakon što je eksplozija probila veliku branu u gradu u noći na utorak, objavila je ruska državna novinska agencija TASS pozivajući se na lokalne vlasti koje podržava Rusija.

RIA, još jedna ruska državna novinska agencija, prenijela je lokalne dužnosnike po kojima je počela evakuacija u nizu naselja u okrugu Nova Kahovka. Razina vode u gradu neposredno uz probijenu branu mogla bi porasti do 12 metara, rekao je u utorak proruski gradonačelnik Vladimir Leontev, u izjavi objavljenoj na Telegramu.

Vlasti su priopćile kako se očekuje da će razina vode u gradu rasti sljedeća 72 sata.

Polovica raspona brane uništena je, a struktura se nastavlja urušavati nakon noćnih udara na nju, izvijestila je u utorak agencija TASS pozivajući se na hitne službe. Ruski mediji prenose, pozivajući se na ruske izvore, da je uništena i hidrocentrala Kahovka.

Ukrajina i Rusija su se u utorak međusobno optužile za dizanje brane u zrak.

Guverner Krima, kojeg podupire Rusija, rekao je u utorak da postoji rizik da bi razine vode u Sjevernokrimskom kanalu, koji prenosi svježu vodu na poluotok iz rijeke Dnjepar, mogle pasti nakon eksplozije u brani. U izjavi za Telegram, Sergej Aksjonov je rekao da Krim trenutno ima dovoljne rezerve vode, a da će razina rizika biti jasna u narednim danima.

Krim uvelike ovisi o vodi iz kanala, koji nosi vodu iz rijeke Dnjepar, uzvodno od brane.

Ukrajina je blokirala kanal nakon što je Rusija anektirala Krim 2014.

Blokada je dovela do akutne nestašice vode na poluotoku koja je prestala tek nakon što su ruske snage zauzele kanal u ožujku 2022.

“Brana uništena iznutra”

Ruske snage detonirale su branu Kahovka u unutrašnjosti strukture, rekao je Volodimir Zelenski. Ukrajinski predsjednik održao je hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost kao odgovor na jutrošnju eksploziju.

U objavi na Telegramu rekao je da je napad pokrenut u 2 i 50 ujutro i da je ostavio oko 80 naselja poplavljena.

“Ruski teroristi izvršili su detonaciju objekta hidroelektrane Kahovka”, dodao je.

“Naređena je evakuacija iz rizičnih područja i opskrba pitkom vodom svih gradova i sela koja su se opskrbljivali vodom iz Kahovke. Činimo sve da spasimo ljude. Uključene su sve službe, vojska, vlada, ured.”

Snažnija protuofenziva nakon eksplozije brane

Kretanje ukrajinskih vojnika u Hersonu bit će otežano zbog rušenja brane Kahovka, rekao je umirovljeni viši časnik britanske vojske.

Govoreći za Sky News, general bojnik Rupert Jones rekao je da je situacija oko napada i dalje konfuzna, ali ono što je jasno jest da je brana jako oštećena.

“Neposredne implikacije su oko poplava u nizvodnim područjima. Govori se o 16.000 stanovnika koji su u opasnosti”, dodao je. “U tijeku su lokalne evakuacije dok mi razgovaramo, druga briga je oko nuklearne elektrane Zaporižja.” Vlasti su priopćile da nuklearka trenutno nije ugrožena.

Dugoročno, Jones je upozorio da bi to moglo utjecati na zalihe pitke vode, kao i na hidroelektranu.

“To je prvi problem prije nego što počnemo razmišljati o problemima u vezi s vojnom operacijom. Poplave će očito znatno otežati ukrajinske manevre u tom području”, rekao je.

Britansko ministarstvo obrane u utorak je izvijestilo o “znatnom jačanju borbi na brojnim sektorima fronta” u Ukrajini u proteklih 48 sati. To uključuje “ona bojišta koja su bila relativno tiha nekoliko mjeseci”, navodi se na Twitteru, u dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka o ratu u Ukrajini.

U priopćenju se ne navode daljnji detalji niti se procjenjuje jesu li borbe povezane s očekivanom ukrajinskom protuofenzivom protiv ruskih snaga koje su okupirale velike dijelove zemlje.

Za sada je 22.000 ljudi koji žive u 14 naselja u južnoj ukrajinskoj regiji Herson u opasnosti od poplava nakon eksplozije na brani, rekao je u utorak proruski upravitelj regije, prema ruskoj novinskoj agenciji RIA.  Ukrajinski premijer Denis Šmihal odvojeno je rekao da je do 80 naselja u opasnosti od poplave nakon što je oštećena brana.

Stoltenberg: Eksplozija brane pokazuje brutalnost ruskog rata

Uništavanje brane Nova Kahovke u južnoj Ukrajini pokazuje brutalnost ruskog rata u Ukrajini, rekao je u utorak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Uništenje brane Kahovke danas dovodi u opasnost tisuće civila i uzrokuje veliku štetu okolišu”, rekao je Stoltenberg u objavi na Twitteru.

“Ovo je nečuven čin, koji još jednom pokazuje brutalnost ruskog rata u Ukrajini.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.