Viktor Orban: EU treba novu strategiju u Ukrajini, sankcije Moskvi ne djeluju

Svijet 23. srp 202213:14 1 komentar
Luka Dakskobler/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia / ilustracija

Europskoj uniji potrebna je nova strategija za rat u Ukrajini jer sankcije protiv Moskve ne djeluju, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u subotu.

“Potrebna je nova strategija koja bi se trebala usredotočiti na mirovne pregovore i izradu dobroga mirovnog prijedloga… umjesto pobjede u ratu”, rekao je Orban u govoru u Rumunjskoj.

Nacionalist Viktor Orban, ponovno izabran na četvrti uzastopni mandat u travnju, ponovio je da se Mađarska neće miješati u rat u susjednoj Ukrajini.

PROČITAJTE JOŠ

Orban je prije rekao da Mađarska također nije voljna podržati embargo EU-a ili ograničenja uvoza ruskog plina jer bi to potkopalo njezino gospodarstvo.

Istaknuo je u govoru da je zapadna strategija izgrađena na četiri stupa: da Ukrajina može dobiti rat protiv Rusije oružjem NATO-a, da će sankcije oslabiti Rusiju i destabilizirati njezino vodstvo, da će sankcije više naštetiti Rusiji nego Europi i da će se svijet organizirati u znak podrške Europi.

Orban je rekao da je ta strategija propala, jer se vlade u Europi ruše “poput domina”, cijene energije su porasle i sada je potrebna nova strategija.

“Sjedimo u automobilu kojemu su sve četiri gume probušene: apsolutno je jasno da se rat ne može dobiti na ovaj način”, rekao je Orban svojim pristašama.

Ukrajina nikada neće dobiti rat na ovaj način “jednostavno zato što ruska vojska ima asimetričnu dominaciju”, naglasio je mađarski predsjednik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare