Vođa Wagnera: Ukrajina je vratila dio naselja sjeverno od Bahmuta

Svijet 05. lip 202312:36 0 komentara
Paul ELLIS / AFP

Vođa ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin rekao je u ponedjeljak da su ukrajinske snage ponovno zauzele dio naselja Berkhivka, sjeverno od Bahmuta i nazvao to "sramotom", dok je vođa proruskih separatista u Donecku proturječio tvrdnji Moskve da je odbila veliku ukrajinsku ofenzivu u Donbasu.

Prigožinova plaćenička skupina Wagner zauzela je Bahmut u istočnoj Ukrajini prošlog mjeseca nakon najdulje bitke u ratu i predala svoje položaje službenim ruskim vojnicima.

Ukrajinske snage nastavile su napadati područja blizu grada.

“Sada je dio naselja Berkhivka već izgubljen, vojnici tiho bježe. Sramota!”, rekao je Prigožin u audio poruci koju je objavila njegova služba za medije.

Prigožin je pozvao ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova da dođu na front kako bi okupili snage.

“Hajde, možete vi to! A ako ne možete, umrijet ćete kao heroji”, rekao im je.

Prigožin se mjesecima javno svađao sa Šojguom i Gerasimovim. Često ih je optuživao da nisu osigurali dovoljnu podršku skupini Wagner na terenu, zbog čega je pretrpjela nepotrebno velike gubitke.

Ruski zapovjednik proturječi tvrdnji Moskve da je odbila ukrajinsku ofenzivu

Vođa proruskih separatista u Donecku Aleksander Kodakovski proturječio je tvrdnjama Moskve da je odbila veliku ukrajinsku ofenzivu u regiji Donbas.

Neprijatelja “prati uspjeh”, napisao je Kodakovski na svom Telegram kanalu u ponedjeljak.

Prema njegovim riječima, napadi zapadno od grada Vuhledara bili su ograničeni taktički potez Ukrajinaca, a ne velika operacija.

Prije nego što je podržao separatiste iz Donecka, Kodakovski je bio šef lokalne protuterorističke jedinice ukrajinske tajne službe SBU do 2014. godine.

Njegove postrojbe uključene su u Rusku nacionalnu gardu nakon što je započela potpuna invazija na Ukrajinu.

Ukrajinske snage isprva su ostavljale dojam da pojačavaju pritisak na Veliku Novosilku, gdje su već u nedjelju uspjele napraviti proboj.

Jurišni odred napredovao je gotovo neprimjetno u smjeru istoka blizu sela Novodonezke.

“Neprijatelj nas je uspio staviti u težak položaj”, napisao je Kodakovski.

Glasnogovornik ruske vojske Igor Konašenkov rekao je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak da je Moskva uspješno odbila veliku ukrajinsku ofenzivu u južnom dijelu regije Doneck.

Kijev nije potvrdio ta izvješća. Ukrajinski Glavni stožer u svom izvješću nije zabilježio nikakve posebne aktivnosti u regiji. U izvješću se navodi samo da je Rusija granatirala Vuhledar i susjedna sela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ