Vojni analitičar: Nema šanse za pregovore barem idućih šest mjeseci

Svijet 29. svi 202218:44 > 19:07
Izvor: N1

Vojni analitičar Robert Barić gostovao je u Dnevniku N1 gdje je komentirao situaciju u Ukrajini.

Robert Barić ocjenjuje da su obje strane u ratu iscrpljene.

VEZANE VIJESTI

“I ruska strana uči na pogreškama. Ofenziva koja je počela 18. travnja nije dala tražene rezultate, stalno je smanjivanje razine ruskih ambicija”, rekao je Barić i dodao:

“Rusi su se fokusirali na minimalistički cilj – zauzeti područje Luhanska i Severnodonjecka. U idućih nekoliko dana Ukrajina će morati imati izbor – braniti ovaj dio ili se povući. U ruskoj vojsci postoji tradicija, snaga za dublje prodore s nekoliko divizija. Ovdje su snage manje.

Rusi napreduju tako da ne izlaze iz topničke dometne potpore, to je sirijska taktika. Ukrajinci se bore fantastično, ali iscrpljeni su. Nema smisla da ih žrtvuju u Severnodonjecku kao što su napravili s Mariuopljem. Ipak, ruski prodor je i dalje spor, to nije ni slika onoga što je radila Crvena armija.”

Dodaje da u ruskim redovima nema kohezije, no i da objema stranama treba pauza:

“Ruske snage će, čini mi se, moći djelovati još oko mjesec dana. Iscrpljeni su. Tu nema kohezije, pitanje je koliko mogu trpjeti gubitke. Sad je naglasak na Donbasu, očito je cilj osvojiti kompletno Luhansk. Obje strane će morati napraviti pauzu. I moral ruskih snaga je ekstremno nizak. Izazov je za Rusiju koliko će im trebati za revitalizaiju jer ovo nije kraj.”

Na pitanje ima li šanse za pregovore, rekao je: “Nema šanse za pregovore barem idućih šest mjeseci. Putin pokušava podijeliti Zapad prijetnjama. Putin očekuje neke rezultate, minimalnu pobjedu i nada se da će se raspasti jedinstvo Zapada.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.