Vojni analitičar: Sprema se zadnje poglavlje rata

Svijet 26. ožu 202311:24
ANATOLII STEPANOV / AFP/ ILUSTRACIJA

U iščekivanju, a možda i u strahu, od potpore Zapada toliko očekivanoj "proljetnoj ofenzivi" Ukrajine, Rusija je proteklih nekoliko tjedana provela izvodeći val za valom napada na ukrajinski front. Napredak je bio ograničen i unatoč sedam mjeseci intenzivnih borbi, gradovi poput Bahmuta nisu pali.

Sada se čini da je došlo do kulminacije – tempo napada pao je za više od 80%. Wagnerova skupina plaćenika još uvijek bolno sporo napreduje na sjeveru Bahmuta, a ruska vojska se bori da nadoknadi gubitke i nedostaje joj streljiva i ideja, piše za Sky News vojni analitičar Sean Bell, a prenosi Index.

Zamah je izgubljen i ruskoj vojsci očajnički treba operativna stanka, piše Bell. Izvješća također sugeriraju da se mnoge ruske vojne snage premještaju, prepuštajući plaćenike njihovoj sudbini u Bahmutu. Ako je to točno, Rusija shvaća da svoju pozornost sada mora prebaciti s napada na obranu u pripremi za očekivanu ukrajinsku protuofenzivu.

Što slijedi?

Ukrajina će započeti svoju ofenzivu s impresivnim arsenalom zapadnog visokotehnološkog oružja, ali što će se postići na bojnom polju?

Obje će strane vjerojatno završiti godinu iscrpljene, možda s revidiranim linijama bojišnice, ali u virtualnom zastoju budući da nijedna strana neće imati resurse – ljude ili materijal – za povlačenje odlučnog poteza, piše Bell.

U toj će se fazi Zapad suočiti s izborom – nastaviti podupirati dugotrajni sukob sa sve manjim resursima, što riskira favoriziranje ruske strategije duge igre – ili izvršiti pritisak (na obje strane) kako bi se osigurao kraj krvoprolića. Ulozi ne mogu biti veći za Ukrajinu – pozornica je spremna za ono što bi moglo biti posljednje poglavlje ovog sukoba, zaključuje Bell.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.