Washington odobrio prodaju osam borbenih zrakoplova F-16 Bugarskoj

Svijet 05. tra 202206:471 komentar
Izvor: N1/Ilustracija

Američka vlada je priopćila u ponedjeljak da je odobrila prodaju osam borbenih zrakoplova F-16 Bugarskoj kako bi "ojačala sigurnost" te članice NATO-a dok Rusija ratuje u Ukrajini.

Američki State Department navodi u priopćenju da je obavijestio američki Kongres o tome da planira prodati borbene zrakoplove i streljivo toj istočnoeuropskoj zemlji u vrijednosti 1,67 milijarda dolara. Nije naveo hoće li ta prodaja omogućiti slanje Ukrajini borbenih zrakoplova sovjetske proizvodnje kojima raspolaže Bugarska.

Kijev traži od zapadnih partnera Mig-ove 29 kojima njegovi piloti znaju upravljati i kojima raspolaže mali broj istočnoeuropskih zemalja.

O mogućnosti slanja tih ruskih zrakoplova iz Poljske razgovaralo se početkom ožujka, ali su se Sjedinjene Države tomu usprotivile, bojeći se da će Rusija to smatrati izravnim miješanjem NATO-a u sukob.

Kako navodi State Department, prodaja F-16 “poboljšat će sposobnost Bugarske da otkloni sadašnje i buduće prijetnje, omogućivši bugarskom zrakoplovstvu da redovito raspoređuje moderne borbene zrakoplove na području Crnog mora”, na koje izlazi i Ukrajina.

Jačanje “istočnog krila” Sjevernoatlantskog saveza dio je strategije Washingtona za pronalaženje odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar