Weber ponovno čelnik kluba EPP-a, Željana Zovko potpredsjednica

Svijet 13. lis 202113:40 > 13:53
Željana Zovko
Izvor: Željana Zovko

Klub zastupnika europskih pučana (EPP) u Europskom parlamentu u srijedu je za jednu od svojih potpredsjednica izabrao hrvatsku zastupnicu Željanu Zovko a za predsjednika ponovno Nijemca Manfreda Webera.

“Ponosan sam i zahvalan svojim kolegama što su me ponovno izabrali za predsjedatelja skupine EPP-a. Veselim se nastavku našeg rada na jačanju kršćanske demokracije i desnog centra diljem Europe”, izjavio je Weber nakon izbora na kojima je dobio golemu većinu glasova.

Najavio je da će se boriti protiv onih koji žele ugroziti i uništiti EU. “Kršćanska demokracija bila je načelu stvaranja EU-a i EPP je vodeća snaga za snažnu i stabilnu Europu koja je bliska ljudima”, rekao je Weber.

Weber, 49 godina, predsjednik je Kršćansko socijalne unije (CSU), najjače stranke u Bavarskoj, a na čelu zastupničkog kluba EPP-a je od 2014. godine.

“Ovo smatram velikim priznanjem rada naše hrvatske HDZ/EPP delegacije”

Pučani su u srijedu uz predsjednika birali i 10 potpredsjednika Kluba zastupnika EPP-a, te je na dužnost jednog od njih izabrana Željana Zovko (HDZ).

“Velika mi je čast što sam izabrana za potpredsjednicu Kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu. Ovo smatram velikim priznanjem rada naše hrvatske HDZ/EPP delegacije, kojoj se ovim putem zahvaljujem na predlaganju moje kandidature“, rekla je tim povodom je Zovko.

„Na polovici smo mandata i pred nama je mnogo posla. Radujem se suradnji s kolegama zastupnicima u Predsjedništvu Kluba zastupnika EPP-a“, poručila je hrvatska zastupnica a u svom je govoru zahvalila kolegama pučanima što su prepoznali njezino dugogodišnje zalaganje u Europskom parlamentu.

„Posljednjih godina imala sam čast surađivati s mnogima od vas kao zamjenica koordinatora EPP-a i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, kao i u svom parlamentarnom radu u Odboru za kulturu i obrazovanje te Pododboru za sigurnost i obranu. U izazovnim vremenima koja su pred nama, radujem se daljnjem radu na napretku, nizanju uspjeha i povećanju vidljivosti našeg kluba zastupnika”, zaključila je Zovko, navodi se u priopćenju.

Na izborima je za predsjednika pučana u parlamentu ponovno izabran Manfred Weber iz bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) koji je na toj dužnosti od 2014. godine.

Uz Zovko za potpredsjednike pučana u EP-u izabrani su Esteban González Pons (Španjolska), Siegfried Mureşan (Rumunjska), Jan Olbrycht (Poljska), Esther de Lange (Nizozemska),
Rasa Juknevičienė (Litva), Arnaud Danjean Francuska), Evangelos Meimarakis (Grčka), Frances Fitzgerald (Irska) i Paulo Rangel (Portugal).

Izbori održani u srijedu redovni su izbori na polovici mandata saziva parlamenta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar