WHO: Broj umrlih zbog covida-19 moguće između 6 i 8 milijuna

Svijet 21. svi 202111:41
REUTERS/Jennifer Lorenzini/File Photo

Službeni broj smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom covida-19 vjerojatno je "značajno umanjen", priopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja tvrdi kako je moguće da se globalno 6-8 milijuna smrtnih slučajeva može povezati s pandemijom.

Predstavljajući Statistički godišnjak o svjetskom zdravlju, WHO je procijenio kako je u 2020. s covidom-19 umrlo najmanje 3 milijuna ljudi, odnosno 1,2 milijuna više nego što je zabilježeno. “Vjerojatno se suočavamo sa značajnim umanjenjem ukupnog broja umrlih izravno ili neizravno pripisanih covidu”, objavio je WHO.

Agencija UN-a smatra da se 3,4 milijuna umrlih do svibnja 2021. izravno može povezati s pandemijom covida-19. “Taj bi broj uistinu mogao biti dva do tri puta veći”, kazala je Samira Asma, asistentica čelnika odjela WHO-a za podatkovnu analizu. “Stoga mislim da bi sigurno 6 do 8 milijuna mrtvih mogla biti procjena”, dodala je.

Analitičar WHO-a za podatke William Msemburi kazao je da su tom procjenom obuhvaćeni neprijavljeni umrli od covida-19, kao i osobe koje su umrle zbog nedovoljnih bolničkih kapaciteta i epidemioloških restrikcija. Službeni broj “umanjuje taj puni učinak” bolesti, kazao je Msemburi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar