Zabranjen ulaz! Ova država ne pušta automobile s ruskim registracijskim tablicama

Svijet 13. ruj 202311:46 3 komentara
Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via REUTERS/ilustracija

Automobili s ruskim registarskim oznakama više ne smiju prijeći granicu Latvije. Ako osoba odbije slijediti upute carinskih tijela, uključujući povratak u Rusiju ili Bjelorusiju, može se donijeti odluka o oduzimanju njezina automobila, priopćio je odjel Državne službe prihoda Latvije.

Kako javlja ruski servis BBC-ja, zabrana je stupila na snagu u utorak. I dalje je moguće napustiti teritorij Latvije u automobilima s ruskim registarskim oznakama, ako se koriste kao osobni prijevoz.

Zabrana ulaska neće se odnositi na vozila namijenjena diplomatskim i konzularnim predstavništvima Europske unije i država članica, uključujući delegacije, veleposlanstva i misije.

Latvija nije jedina

Prethodno je Litva prestala propuštati automobile s ruskim tablicama. Estonski ministar vanjskih poslova Margus Chakhna rekao je da će zemlje EU koje graniče s Rusijom ovaj tjedan raspravljati o tome kako provesti rezoluciju o zabrani uvoza automobila s ruskim registarskim oznakama. Prema njegovim riječima, Estonija se namjerava pridržavati uputa EU.

Finska još ne planira ići u tom smjeru. “Automobili s ruskim tablicama i dalje mogu ući u Finsku. Bude li donesena drugačija odluka, objavit ćemo je na vrijeme”, priopćila je Pia Sarivar, voditeljica odjela za sankcije finskog ministarstva vanjskih poslova.

Europska komisija je 8. rujna objavila pojašnjenja o uvozu iz Rusije. Prema dokumentu, zabranjen je uvoz osobnih automobila i osobnih stvari u EU. Kasnije je Europska komisija izjavila da je ovaj popis savjetodavne prirode te će zemlje EU morati samostalno odlučiti hoće li uvesti zabrane ili ne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare