Zašto je Xi krenuo u veliku čistku generala kineske vojske?

Svijet 08. sij 202415:26 0 komentara
Noel Celis / AFP

Projektili napunjeni vodom umjesto gorivom i silosi s neodgovarajućim poklopcima, samo su neki od primjera vojne korupcije koja je dovela do dramatične čistke najviših dužnosnika kineske vojske, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na američke obavještajne službe.

Bloomberg, koji nije imenovao svoje izvore, izvijestio je u subotu da su obavještajni podaci ukazali na to da je nedavno svrgavanje viših zapovjednika u Narodnoj oslobodilačkoj vojsci proizašlo iz ozbiljnih problema s korupcijom.

Čistka je išla toliko daleko da je smijenjen čak i ministar obrane Li Shangfu, prenosi Business Insider.

Raketne snage predstavljaju glavnu vojnu granu Kine koja nadzire nuklearno oružje i bila je ključni fokus Xijevog nedavnog nastojanja brze modernizacije vojnih snaga.

Posebno je bila ključna za položaj Kine prema Tajvanu, pri čemu je Peking rasporedio dalekometne projektile duž obale kako bi zaprijetio otoku.

2021. godine, istraživači su izvijestili da satelitske snimke pokazuju kako Kina gradi stotine silosa za nuklearne projektile u pustinji Xinjiang, čime bi njezin arsenal potencijalno mogao konkurirati onima Rusije ili SAD-a.

Međutim, cijela polja silosa na zapadu Kine bila su opremljena poklopcima koji su sprječavali efikasno lansiranje projektila, izvor je rekao za Bloomberg.

Za Xijevu čistku se dugo spekuliralo da je povezana s njegovom dugotrajnom antikorupcijskom kampanjom. Mjesecima je Kina izbjegavala odgovore na pitanje zašto je toliko visokih vojnih dužnosnika smijenjeno.

Od nedavno smijenjenih kineskih zapovjednika, barem trojica su obnašala visoke položaje u raketnim snagama, a četvorica su bila odgovorna za opremu, izvijestio je Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!