Zatvoren grad s 200.000 ljudi zbog bizarne krađe. Vojska pretražuje kuću po kuću

Svijet 27. ožu 202311:42
STR / AFP / Profimedia

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un zatvorio je cijeli sjeverni grad Hyesan nakon što su nestala 653 metka tijekom nedavnog povlačenja vojske.

Službenici redom pretražuju kuće u gradu koji ima oko 200.000 stanovnika, rekla su dva izvora za Radio Free Asia, prenosi Euroweeklynews.

“Grad će ostati zatvoren dok se ne pronađu sva 653 metka“, rekao je korejskoj službi RFA anonimni stanovnik sjeverne pokrajine Ryanggang u kojoj se nalazi grad Hyesan.

Streljivo za jurišnu pušku nestalo je kada su se vojnici 7. korpusa Korejske narodne armije povlačili iz područja oko grada, koji se nalazi na granici s Kinom.

Vojnici su ondje bili stacionirani 2020. zbog zatvaranja granice tijekom pandemije Covid-19.

Kada se incident dogodio, vojnici ga isprva nisu prijavili, već su sami pokušali pronaći nestale metke. “Ali kad nisu mogli pronaći nestale metke, obavijestili su stanovnike i započeli rigoroznu potragu“, rekao je anonimni izvor.

Policija i vojska započeli su istragu, zatvorili su grad i pretražuju kuću po kuću.

Tamošnji zakon osobama koje neovlašteno posjeduju ili prenose streljivo ili oružje propisuje kaznu prisilnog rada na više od tri godine.

Stanovnici su zabrinuti da će vlasti, ako ne bude pronađeno streljivo, nasumično kazniti nekoga tko bi mogao biti potpuno nevin, rekao je izvor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.