Zbog inflacije Španjolska građanima poklanja besplatan pokaz za željeznicu

Svijet 31. kol 202217:36
Photo by Andrey Kremkov on Unsplash

Španjolska vlada odlučila je građanima olakšati teret visokih troškova života i inflacije besplatnim mjesečnim 'pokazima' za željeznicu, pridruživši se Njemačkoj koja je također ovog ljeta poticala građane da se okrenu javnom prijevozu.

Vlada u Madridu osigurala je građanima besplatan prijevoz na lokalnim i međugradskim željezničkim linijama. Mjesečni ‘pokaz’ neće vrijediti za putovanja na veće udaljenosti.

Zahtjev za izdavanjem besplatne mjesečne karte podnijelo je već pola milijuna ljudi, a državno željezničko poduzeće Renfre očekuje da će program, koji će biti na snazi do kraja godine, rezultirati sa 75 milijuna besplatnih putovanja željeznicom.

PROČITAJTE JOŠ

„Vrlo ju je jednostavno koristiti. Puno nam pomaže, s obzirom na gospodarsku situaciju”, rekla je studentica Anastasia Adamova.

Program uključuje i popuste na druge vrste javnog prijevoza, a vladu će stajati 221 milijun eura. Sastavni je dio najnovijeg paketa mjera kojima vlada nastoji građanima ublažiti teret snažnog rasta cijena. Ukupna je vrijednost paketa 9,5 milijardi eura.

Njemačka je ovog ljeta pokrenula sličan program, ponudivši građanima mjesečnu kartu za javni prijevoz za devet eura. Startao je u lipnju, a bit će ugašen u rujnu. Polučio je veliki uspjeh i smanjio prometne gužve u većim gradovima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar