Jakovina: Nikad desnija izraelska vlada i nikad podjeljenija zemlja

Newsroom 06. ožu 202320:53 0 komentara
N1

Masovne prosvjede u Izraelu protiv najavljene promjene zakona o pravosuđu komentirao je politički analitičar i povjesničar Tvrtko Jakovina: "Nekad kad je Izrael bio više sigurnosno ugrožen svakoj je vlasti bilo lako homogenizirati naciju oko pitanja sigurnosti. Sada to nije tako i dio javnosti spreman je na masovne prosvjede zbog problematičnih poteza nove vlasti premijera Netanyahua i njegove stranke Likud. U nikad desniju Vladu on je kao partnere uveo političare koji Palestince doživljavaju kao neljude, poput ministra sigurnosti Ben-Gvira ili ministra financija Smotricha koji je zahtijevao da Palestinke ne rađaju u istim rodilištima kao i Izraelke."

Glavni povod za demonstracije nije međutim radikalna antipalestinska retorika, već ogorčenje zbog promjena pravosudnih zakona koje bi omogućile jaki politički utjecaj primjeru Netanyahua. “Tim promjenama on će običnom parlamentarnom većinom kontrolirati pravosuđe. Tu reformu međutim ne vode radikali, već ministar iz Netanyahuove stranke Likud. Predsjednik države poziva na kompromis, ali upitno je kako bi ga se uopće moglo postići budući da se vjeruje da premijer ima osobne motive, kako bi sebe zaštitio od kaznenog progona za korupciju.”

Jakovina upozorava i da ovakva radikalna vlada usporava započeti proces normalizacije odnosa Izraela i arapskih zemalja kroz takozvane Abrahamove sporazume. U zemljama poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih arapskih emirata podrška takvoj politici sada slabi, iako su je sve do nedavno vidjele i kao polugu za izolaciju svog rivala Irana.

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!