Zašto poljski ministri vrijeđaju njemačkog premijera

Newsroom 27. ruj 202320:25 0 komentara

Što znači današnja suspenzija schengenskih pravila na istočnim njemačkim granicama objasnio je novinar Deutche Wellea Srećko Matić. Rasprava o problemu koji europski političari ne uspijevaju riješiti na izvoru već osam godina preklapa se i s izmjenom žestokih poruka između Poljske i Njemačke. Uvod je bio skandal sa stotinama tisuća viza koje su poljski diplomati prodavali državljanima zemalja koje službena Poljska u isto vrijeme identificirala kao dio migranatske krize.

“Sve je eskaliralo izjavom kancelara Scholza da Poljaci ne bi trebali jednostavno propuštati te ljude na drugu stranu granice. Uslijedila je serija izjava poljskih ministara, koji su Scholzu poručivali da je ohol, drzak i da želi vladati cijelom Europom.” Pokaže li se da Scholz prekršio stari poslijeratni njemački tabu o nemiješanju u poljske prilike i odlučio uoči izbora pomoći vođi poljske oporbe Donaldu Tusku, bit će to senzacija – zaključuje naš sugovornik.

Matić je komentirao i rasplet izbora za gradonačelnika Nordhausena u pokrajini Tirinškoj. Nakon velike mobilizacije nevladinih organizacija kandidat radikalno desnog AfD-a, vodeći u prvom krugu, ipak nije uspio pobijediti. Usprkos slavlju pojedinih komentatora, Matić upozorava : “Po mom mišljenju nema razloga za slavlje, čovjek koji je neonacist i fašist dobio je 45 posto glasova. I ta ocjena nije moj hit, to je zaključak njemačkog suda.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!