10 godina članstva u EU: “Hrvatska se dramatično promijenila”

Vijesti 30. lip 202322:56 4 komentara
Matija Habljak / PIXSELL

Ulazak u EU omogućio je znatnom broju hrvatskih građana da potraže svoju sudbinu, bolje radno mjesto u nekoj od zemalja članica. Najviše su profitirali mladi koji slobodnim odabirom sveučilišta diljem EU intenziviraju međunarodna iskustva

Ostvareni ciljevi

“Brzo je prošlo prvih deset godina. Sjećam da sam tada, u srpnju 2013., bio prvi hrvatski eurozastupnik koji je govorio na hrvatskom jeziku na plenarnoj sjednici kad smo postali članovi. Ostvarili smo strateške ciljeve koji će ostati, bit će dio onoga što će mlade generacije doživljavati kao normalno, a mi koji smo radili na tome, znamo da je bilo teško, puno reformi internih, puno međunarodnog aktivnog djelovanja” – kazao je premijer Andrej Plenković, a ministrica vanjskih poslova u vrijeme pristupanja EU Vesna Pusić priznala da se boji i pomisliti gdje bi Hrvatska danas bila da nismo iskoristili šansu i u EU ušli kad jesmo. U deset godina, rekla je, Hrvatska se dramatično promijenila, piše Večernji list.

“Iako, ja gledam naše članstvo u kontekstu i pristupnog razdoblja jer tad smo se možda i najviše promijenili, a bilo je to u funkciji članstva. Kad usporedite to razdoblje s današnjim, Hrvatska je izgradila bar trećinu države u smislu institucija koje postoje, a za koje nismo uopće ni znali da bi trebale postojati. Također, i u smislu političke kulture, onoga što se smatra prihvatljivim kao dijelom politike”, istaknula je Vesna Pusić. A da Hrvatska nije ušla u EU kad jest, smatra zastupnik u Saboru koji je, kao diplomat, bio uključen u finiš pristupnih pregovora Ivo Stier, i danas bi bila u čekaonici. Pristup Uniji nije bio lak, pojasnila je Jadranka Kosor, premijerka koja je završila pristupne pregovore s EU.

“Toga proljeća, u travnju 2011., u Zagreb je došao predsjednik Europske komisije Barroso kako bi mi rekao da se to neće dogoditi jer nisu ispunjeni svi uvjeti i Hrvatska neće završiti pregovore te ide na sporedni kolosijek gdje će čekati sa Srbijom. Dobro sam ih poslušala, pitala zašto, pa dodatan zašto i, da skratim, završetak razgovora je bio da se pregovori završavaju i Hrvatska ulazi u EU”, ispričala je Jadranka Kosor. A da je povjerenje hrvatskih građana u europske institucije u porastu te je konstantno prilično visoko, pojasnila je profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Marijana Grbeša Zenzerović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare