“20 posto mladih LGBTIQ osoba doživjelo je verbalno nasilje od nastavnika”

Vijesti 17. svi 202321:03 0 komentara

Izvješće pokazuje da je nasilje prema osobama LGBTIQ osobama u porastu, a kako je stanje u Rijeci, jedinom gradu koji ponosno na gradskoj vijećnici povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, ističe zastavu duginih boja, provjerio je naš Ranko Stojanac.

Danijela Almesberger, koordinatorica organizacije Lori iz Rijeke,govorila je o verbalnom nasilju i slučajevima diskriminacije prema mladim LGBTIQ osobama.

“To je jako poražavajuće za naše društvo da upravo mladi koji su ranjiva skupina i koji nemaju podršku u svojim obiteljima, mislim na LGBT mlade, doživljavaju baš u školi tako veliku učestalost verbalnog nasilja, omalovažavanja, isključivanja, a istraživanje nam kaže da je 20 posto njih doživjelo takvo nasilje od strane nastavnika i nastavnica”, rekla je Almesberger.

“Knjižnica živih knjiga”

Rekla je da je to i njih zateklo i iznenadilo. “Mi radimo edukcije za nastavnike, veliki pomaci se tu rade, međutim postoje zaista škole i nastavnici koji imaju veliku dozu netrpeljivosti”, rekla je.

Udruga Lori u Rijeci je organizirala knjižnicu živih knjiga. “Žive knjige su pripadnici i pripadnice LGBTIQ populacije. Imamo knjigu lezbijku, knjigu transrodne osobe, knjigu nebinarna osoba, dakle živa knjižnica je jedna metoda gdje jedna osoba može doći i razgovarati sa lezbijkom, gayom i nebinarnom osobom i postaviti pitanja koja ih zanimaju. To je jedna efikasna metoda razumjevanja nečega o čemu ne znamo puno”, rekla je Amesberger.

“Svi mi imamo predrasude o drugima koje ne poznajemo blisko i direktno, tako da se ovdje, na taj način upoznavamo s tom osobom, što ona doživljava svakodnevno u obitelji na poslu, kakvi su njeni odnosi”, rekla je Almesberger.

Govorila je i tome kakva je Grad Rijeka prema LGBTIQ populaciji.

“Moram naglasiti da Grad Rijeka već dugo ističe zastavu duginih boja na gradskoj vijećnici i da je jedini grad koji toliko dugo pruža takvu podršku. No, moram naglasiti da i u Rijeci isto tako same LGBTIQ osobe ne mogu biti otvorene u tolikoj mjeri kao straight osobe i da nemaju straha da ih neće netko napasti”, rekla je Almesberger i rekla je da postoje slučajevi vrijeđanja i diskriminacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!