Hrvatska podrška Ustavnom sudu Italije oko bušenja Jadrana

Vijesti 28. sij 201615:34 > 15:37
Izvor: N1

Hrvatske udruge za zaštitu okoliša poduprle su odluku talijanskog Ustavnog suda o raspisivanju referenduma u vezi s bušenjem nafte u Jadranu, te su poručile kako je takva odluka važna i za Hrvatsku zato što je glavni argument zagovarača i pristaša bušenja nafte u Jadranu bio da to čine Talijani, pa zašto ne bismo i mi.

Dušica Radojčić iz Zelene Istre izjavila je za Hinu u ime kampanje S.O.S. za Jadran kako je deset talijanskih primorskih regija pokrenulo zahtjev za raspisivanje referenduma protiv bušenja nafte u Jadranu. Talijanska vlada namjeravala je amandmanima na Zakon o stabilnosti onemogućiti taj referendum, no Ustavni sud donio je odluku da se na nj mora ići i on će se održati u svibnju.

Za Hrvatsku je to važno zato što je glavni argument zagovarača i pristaša bušenja nafte u Jadranu da to čine Talijani, pa zašto ne bismo i mi, rekla je Radojčić i dodala kako sada možemo reći da Talijani imaju referendum, pa zašto ga ne bismo imali i mi.

Istaknula je kako se to odnosi i odredbe talijanskih propisa koji onemogućavaju eksploataciju nafte na udaljenosti manjoj od 12 milja od obale. Objasnila je kako Talijani imaju zabranu istraživanja nafte 22 kilometara od obale, a u Hrvatskoj je ta zabrana šest kilometara od otoka i 10 kilometara od obale.

“Ovo je još jedan pokazatelj kako se i u Italiji vodi velika aktivistička kampanja protiv bušenja Jadrana te kako nam je svima cilj zaštiti cijeli Jadran od naftnog zagađenja”, istaknula je u priopćenju Radojčić.

U priopćenju se navodi i kako su talijanske organizacije za zaštitu okoliša – Greenpeace, Legambiente, Marevivo, talijanski Touring Club i WWF ocijenile da im ta presuda Ustavnog suda daje poticaj da ponove jasne zahtjeve vladi za trenutačno i definitivno odustajanje od svih postupaka izdavanja dozvola unutar granice od 12 milja od obale (počevši s projektom Ombrina) i moratorij u toj zoni zabrane za sve aktivnosti istraživanja i eksploatacije nafte sve dok se ne definira nacionalni energetski plan koji će sadržavati smjernice za zaštitu klime te poštovati talijanski prostor i more.

Ocjenjuju i kako je ta presuda Ustavnog suda, donesena prije nekoliko dana, “potvrdila nedjelotvornost pokušaja talijanske vlade da spriječi održavanje referenduma o bušenju nafte u Jadranu”.

Odluka Ustavnog suda u Italiji dokaz je kako amandmani na Zakon o stabilnosti, prihvaćeni u prosincu 2015., premda znače pozitivni radikalni zaokret i odustajanje vlade od bušenja u zoni od 12 milja od obale, nisu bili dovoljni da riješe spor koji su pokrenule neke talijanske regije odbijajući prihvatiti strategiju talijanske vlade o fosilnim gorivima, navodi se, među ostalim, u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.