Vlada i oporba se sukobili oko istraživanja ugljikovodika

Vijesti 01. srp 201517:42 > 17:53
Damjan Tadic / CROPIX

Oporbeni saborski zastupnici prozvali su u srijedu Vladu za nezakonitosti, netransparentnost i pogodovanje u projektu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu, na što su vladajući uzvratili kako je sve napravljeno po zakonu te kako eksploatacija nafte i plina neće ugroziti okoliš ni turizam u Hrvatskoj.

Laburist Dragutin Lesar upozorio je u Hrvatskom saboru u raspravi o interpelacijama o radu Vlade na istraživanju i eksploataciji Jadrana, kako Vlada nije odgovorila tko je odlučio posao seizmičkih istraživanja povjeriti tvrtki Spectrum bez prethodnog javnog natječaja.

Upitao je i zašto je ugovor s tom tvrtkom potpisalo Ministarstvo gospodarstva te je li istina da je Spectrum prije snimanja dobio na korištenje podatke kojima je Hrvatska raspolagala.

“Jesmo li sigurni da je Spectrum nakon istraživanja iste podatke prodao Hrvatskoj i onima koji su se kasnije pojavili kao ponuditelji za istraživanje”, upitao je Lesar.

Podsjetio je da su pravovaljane ponude koncentirane na četiri istražna prostora u srednjem Jadranu “jedna do druge” te na južnom Jadranu, dok za druge prostore za koje je Vlada raspisala natječaj nije bilo interesa.

Frano Matušić (HDZ) kazao je kako ugovor sa Spectrumom nije jedini koji ukazuje na nezakonito ponašanje Vlade, a podsjetio je da je Državna revizija utvrdila niz nepravilnosti u privatizaciji Croatia osiguranja.

Matušić je uvjeren da je eksploatacija nafte uz turizam neodrživa te ustvrdio kako “ponašanje Vlade ide ka tome da se ostvari slogan o maloj zemlji za veliku mrlju”.

Na tvrdnje oporbe o “neobjašnjivoj žurbi Vlade”, Marjan Škvarić (HNS) uzvratio je kako je logično da Vlada što prije želi ostvariti gospodarski razvoj i energetku neovisnost Hrvatske.

“Drugo je pitanje kome je u interesu da to nikada ne postignemo tu energetsku neovisnost i gospodarski razvoj”, rekao je Škvarić. Suglasan je, međutim, da tehnologija za eksploataciju mora biti najmodernija te da cijeli postupak mora biti u skladu sa zakonom.

Jelušić uvjeren da platforme na Jadranu neće naštetiti okolišu

Mirela Holy uzvratila mu je da “žurba ni na koji način ne može opravdati kršenje zakona i skandalozno loše ugovore, jer to nije u gospodarskom interesu Hrvatske”.

SDP-ov Ivo Jelušić uvjeren je da platforme na Jadranu neće naštetiti okolišu, dodavši kako se u posljednjih 40 godina, koliko se istražuje plin u sjevernom Jadranu, nikad nije čulo za bilo kakav akcident.

“Sada kada planiramo eventualno krenuti u eksploataciju tek za pet godina i to po bitno strožijim kriterijima, stvara se veliki problem”, rekao je Jelušić i ustvrdio da se sve radi “poštujući sve standarde i ekološku sigurnosti te svu zakonsku proceduru”.

Smatra da platforme neće naštetiti ni turizmu, jer ne smiju biti bliže od 10 kilometara od obale, dok je u Crnoj Gori ta udaljenost između dva i tri kilometra, a Albanije nema propisane udaljenosti.

“Naravno da je parola ‘Zaštitimo Jadran’ lijepa parola i ja sam za nju i svi smo za nju, ali upravo tako treba zaštiti Jadran da koristimo njegove potencijale, ekonomske koje ima, a da ostane i dalje u funkciji i turizma i zaštite prirode”, rekao je Jelušić.

Njegov stranački kolega Peđa Grbin kaže kako je iz Vladina odgovora na interpelaciju vidljivo da je Vlada provodila hrvatske zakone.

“Ukoliko smatrate da su loši, onda vi imate načine na koji možete pokrenuti postupak protiv njih, recimo pred Europskim sudom, recimo pred Ustavnim sudom. A da li ste to poduzeli? Niste. Pa zašto? Pa zato što nemate ni argumenata”, ustvrdio je Grbin.

Holy: Nije se poštivao zakon

Na izlaganja vladajućih reagirala je Mirela Holy, kazavši kako ju nije iznenadilo da argumenti kluba SDP-a idu na zaštitu okoliša, na koju se interpelacije ne odnose.

“Interpelacija uopće nije orijentirana prema zaštiti okoliša već prema gospodarstvu i prema korupciji. Vezuju se uz nešto drugo, što je daleko neugodnije za vas, a tiče se od toga da se nije poštivao zakon, da se silovala procedura i da se pogodovalo, o tome uopće niste govorili”, kazala je Holy.

“Mi imamo vrlo jasan stav, ugljikovodici se istražuju i vade u Jadranu već nekoliko decenija, ono na čemu inzistiramo je da se moraju primjenjivati pravno utemeljene procedure, da stvari moraju biti transparentne”, poručuje reformist Petar Baranović.

Smatra i da bi bilo dobro da Sabor raspravlja o svim bitnim ugovorima koje Vlada sklapa s poslovnim partnerima, da se znaju okolnosti.

Obje su interpelacije, kaže, bile potrebne, teme koje otvaraju su opravdane. Protiv smo stvaranja histerije, ali za to da sve buduće procedure moraju biti usklađene sa zakonom, poručuje Baranović.