'O Hasanbegoviću nemojte psovački, izazivate reakcije'

Vijesti 29. sij 201611:10 > 13:51
Sanjin Strukic/PIXSELL

"Svako ekstremno svjetonazorsko i političko istupanje u javnosti čine isključivo u svoje ime i na svoju osobnu odgovornost", stoji u pismu upozorenja Hrvatskom društvu dramskih umjetnika, čije je dijelove objavio Index.

Naime, nakon što je nekoliko članova HDDU-a tražilo od svoje cehovske udruge da se odrede o novom ministru kulture stigao je oštar odgovor predsjednika HDDU-a Slavka Jurage.

“HDDU poštuje legitimno izabranu Vladu RH koja je potvrđena 22. siječnja 2016.g. u Saboru RH, najvišem zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske. Tijekom 25-godišnjeg postojanja samostalne Republike Hrvatske, HDDU nikada nije osporavalo niti je izražavalo svoj stav o izabranom/oj ministru/ici kulture RH”, stoji u internom dopisu članovima.

Juraga nam je potvrdio da je Upravni odbor udruge uputio ovo pismo, ali je naveo da se ne radi ni o kakvoj prijetnji nego o odgovoru na poziv pojedinih članova udruge da HDDU stane iza poziva za Hasanbegovićevu smjenu.

“Samo smo upozorili kolege da vode rasprave na civiliziranom nivou. Kad ja krivo parkiram auto to radim na svoju odgovornost. Poanta je u tome da svatko nastupa kao pojedinac, kao kada je Božidar Alić istupio u izbornoj noći, naveli smo da to nije stav HDDU-a”, kaže nam Juraga.

https://www.facebook.com/permalink.php

Ovo pismo uslijedilo je nakon poziva više dramskih umjetnika da potpišu inicijativu za razrješenje Hasanbegovića. Među pozivateljima na bunt je bila i glumica Nina Violić, koja je zbog svoje akcije zaprimila prijetnje smrću, kao i njezino dijete. No, ona nije ni prva ni posljednja. Naime, prije toga se oglasilo oko 150 kulturnjaka okupljenih oko Hrvatskog društva pisaca. Upitali smo je li sintagma “na vlastitu odogovornost” ugrađena zbog prijetnji koje je zaprimila Violić.

Policija neka štiti Violić

“Ni u ovom pismu nije se ulazilo u pojedanične slučajeve, ali treba početi od početka. Tu spada i onaj dio kad  se mole članovi da u slučaju da izlaze u javnost to bude na nivou koji je primjeren za članove društva, a ne psovački, jer onda izazivaš i takve reakcije. Normalno da mi je žao kolegice, ali ja ne pripadam ni jednom od svjetonazora i osjećajući odgovornost kao član UO govorim na ovaj način govorim. Osobna politička uvjerenja su u određenoj situaciji su podređena UO i zajedničkoj želji da se svi zajedno brinemo o dignitetu struke. Ovo je neugodna situacija i žao nam je što je do toga došlo, ali policija i nadležni organi su ti koji bi trebali reagirati u ovom slučaju, a ne HDDU”, kaže Juraga.

Raspirivanje vatre i reklama

“Reakcijama”, nastavlja, “možemo samo raspiriti vatru. Zato osim potrebe da se pojedinci reklamiraju na ovom slučaju, ne vidim zašto bi se reagiralo i pritom ne mislim na kolegicu Violić i nezavisnu situaciju u kojoj se našla. Mi je ne možemo zaštititi, nadamo se da neće doći do novih reakcija. Apeliram na kolege samo da malo kritičnije gledaju na to s čime izlazimo u javnost”, kazao je Juraga, ponavljajući još jednom da pismo UO-a HDDU-a nipošto nije bila prijetnja, jer kao udruga nemaju čime prijetiti.

O Hasanbegoviću se “ništa još ne zna”

O samom Hasabbegoviću navodi: “Ništa se još ne zna, kad bude povlačio poteze onda ćemo možda imati povoda za reakciju”.