'Iduća bi Noć muzeja mogla biti posvećena ženama'

Vijesti 29. sij 201622:37 > 22:43
Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otvorila je u petak navečer u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Noć muzeja i predložila da iduća, 12. Noć muzeja, bude posvećena dvjema ženama istinskim heroinama hrvatske povijesti i umjetnosti - Mariji Jurić Zagorki i Slavi Raškaj.

Napomenuvši kako je na svečanost stigla izravno nakon što je doputovala iz Poljske, predsjednica Grabar Kitarović izrazila je zadovoljstvo što je ta kulturna manifestacija izrasla u događaj važan za široku publiku. Čestitala je organizatorima – Hrvatskom muzejskom društvu i predsjednici Milvani Arko Pijevac na izvrsnoj organizaciji.

Predsjednica Grabar Kitarović je naglasila kako ju raduje što je ovogodišnja 11. Noć muzeja posvećena jednome od najvećih donatora hrvatske kulture – biskupu Josipu Jurju Strossmayeru koji je bio uvjeren da su kultura, znanost i umjetnost istinski pokretači društvenog razvoja. Dodala je kako je to i njezino osobno uvjerenje te da je ponosna što predsjednici mnogih država kada dolaze u posjet Hrvatskoj žele odati osobito poštovanje baš Josipu Jurju Strossmayeru.
Predsjednica: Iduća Noć muzeja mogla bi biti posvećena Mariji Jurić Zagorki i Slavi Raškaj
Predsjednica Repiblike smatra kako se ovogodišnja Noć muzeja, koja posjetiteljima želi približiti istinskoga velikana Strossmayera, lijepo uklapa u izvrstan niz koji je počeo s Ivanom Meštrovićem, a nastavljen s Nikolom Teslom. Okupljene je podsjetila da se iduće godine navršava 60 godina od smrti legendarne hrvatske spisateljice i novinarke Marije Jurić Zagorke, naglasivši kako je, čitajući Zagorkina djela, iz njih učila i ljubav prema domovini i snažnu ulogu žene u društvu. Također je podsjetla da je dogodine i 140. obljetnica rođenja velike slikarice Slave Raškaj koja je, unatoč brojnim preprekama, svojom predanošću i ustrajnošću podarila svome narodu vrijednu baštinu.
S okupljenima i podijelila i svoju želju te ih pozvala da iduću Noć muzeja posvete tim dvjema istinskim heroinima hrvatske povijesti i umjetnosti.
Strossmayer je bio gigantska figura i vizionar – Kusić
Biskup Josip Juraj Strossmayer bio je gigantska figura i vizionar koji je već za svoga života na neki način ‘pozicionirao’ Hrvatsku u Europi, istaknuo je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Zahvaljujući biskupu Strossmayeru i njegovim nastojanjima Zagreb je postao europska metropola, rekao je predsjednik HAZU dodavši kako je zanimljivo što je biskup Strossamyer, koji je bio poznavatelj umjetnosti i kolekcionar, u Hrvatskoj sam preuzeo onaj posao koji su u Europi radile institucije. Time je, smatra Kusić, Strossmayer na neki način postavio temelje moderne Hrvatske i njezina kulturnog identiteta.
Akademik Kusić podsjetio je kako je bilo pokušaja manipulacije Strossmayerovim imenom i ulogom ali je istina da je Strossmayer nadživio sve to jer sve institucije koje je on osnovao prije 150 godina, postoje i danas, naglasio je.
Ministar Hasanbegović: U deset godina Noći muzeja više od dva milijuna posjetitelja
Ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je kako Noć muzeja sustavno, kroz prezentaciju stalnih muzejskih postava, izložbi i niza popratnih događanja, ističe ulogu i važnost muzejskih ustanova kao važnoga dijela svekolike hrvatske nacionalne baštine.
Podsjetio je da je Noć muzeja ‘krenula’ u Zagrebu 2005. godine kao manji gradski projekt kada je bilo deset tisuća posjetitelja. Potom je 2007. godine prerasla u nacionalnu manifestaciju da bi 2014. godine bilo rekordnih 360 tisuća posjetitelja u više od 90 hrvatskih i dva bosansko-hercegovačka grada kada je Noć muzeja prvi put ‘prešla’ granice Republike Hrvatske kako bi se pružila potporu radu Zemaljskoga muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Kada se sve to sagleda, istaknuo je ministar Hasanbegović, možemo reći da je u deset godina Noći muzeja bilo više od dva milijuna posjetitelja.
Noć muzeja pokrenuta je zahvaljući entuzijazmu dviju žena – muzejske savjetnice u Muzeju za umjetnost i obrt Dubravke Osrečki Jakelić i višegodišnje voditeljice marketinga u tome muzeju Vesne Jurić Bulatović, koja je rekla kako dosadašnjih 11 manifestacija potvrđuje tezu o bogatstvu hrvatske muzejske baštine. Osrečki Jakelić je pak posebice ukazala i na dio ovogodišnje manifestacije koji je upriličen u Ozlju gdje su, u Noć muzeja uključene čak četiri ustanove.
Manifestaciju je podražao i izrazio zadovoljstvo njezinim postignućima i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a u svečanost njezina otvorenja brojnu publiku je taktovima Chopinove glazbe uveo mladi pijanist Aljoša Jurinić.