Stiže promjena vremena: Osjetno zahladnjenje i snijeg

Vijesti 02. velj 201617:37 > 17:43
N1

Početak veljače, ne donosi zimu, no stabilnom vremenu nazire se kraj. Prvo će nas sredinom tjedna pohoditi kratka i brza promjena vremena koja će gorju donijeti snijeg, a početak nove promjene vremena vjerojatno će početi u nedjelju.

U srijedu će na Jadranu biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeno uz kišu. U drugom dijelu dana, a osobito navečer na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jače naoblačenje, kada su mogući pljuskovi s grmljavinom. Navečer u zaobalju sjevernog Jadrana može biti susnježice. Ujutro će puhati umjereno do pojačano jugo, na sjevernom Jadranu i lebić. Vjetar će danju slabiti. Navečer će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zapuhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Jutro će biti natprosječno toplo. Najviše dnevne temperature većinom od 11 do 16°C, navečer na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji osjetno zahlađenje.

Četvrtak će na sjevernom Jadranu biti pretežno sunčan. U srednjoj i osobito južnoj Dalmaciji još u noći i ujutro može biti kiše, u Zagori ponegdje i susnježice, ali će oborine danju prestati uz djelomično razvedravanje. Ujutro će posvuda puhati umjerena do jaka bura s olujnim udarima, u drugom dijelu dana postupno će slabiti i na moru okretati na tramontanu. Bit će hladnije! Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 9°C. Najviše dnevne temperature od 6 do 11°C.

Na kopnu promjena vremena od sutra

Sredina tjedna donosi prelazak hladne fronte s kojom će doći do jačeg naoblačenja s kišom, lokalno i pljuskovima! Vjetar će promijeniti smjer s jugozapadnog na sjeveroistočni. U srijedu će jutro i prijepodne vjerojatno biti topliji nego poslijepodne jer bi zahladnjenje trebalo stizati tijekom dana. Tako da će do večeri temperatura možda pasti na 3 Celzijeva stupnja. U gorju se očekuje i snijeg, možda i više od 15 cm, a u nizinama vjerojatno ne ili malo susnježice.

Malo kiše još može pasti i u četvrtak rano ujutro, ali zatim će oborine prestati uz djelomično razvedravanje. Poslijepodne će biti djelomično sunčano. Ostat će malo hladnije uz jutarnju temperaturu oko nule, a najviša dnevna vjerojatno neće preko 10 Celzijevih stupnjeva.

Čini se da zime nema na vidiku ni do kraja tjedna. Petak bi mogao početi s nešto magle i slabog mraza, a na mokrim kolnicima nije isključena ni poledica jer bi se temperatura mogla spustiti malo ispod nule. Tijekom dana suho i djelomično sunčano uz ugodnu temperaturu zraka oko 10 Celzijevih stupnjeva, piše Crometeo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.