Udruga pacijenata: Postaje li zdravlje privilegij za bogate?

Vijesti 03. velj 201607:06 > 07:09
Filip Brala/PIXSELL

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) u otvorenom pismu ministru zdravlja Dariju Nakiću pita što je nadstandard koji najavljuje, budući da današnja medicina poznaje jedino zlatni standard, to jest optimalno liječenje po protokolima.

“Svjetska zdravstvena organizacija je u svojoj povelji, a i u povelji UN, jasna da svaki čovjek ima pravo na liječenje i zdravlje po zlatnim standardima”, poručuje Udurga hrvatskih pacijenata.

Sa zabrinutošću pitamo što je to taj Vaš nadstandard u modernoj medicini, pita Udruga i ističe da je Hrvatska do sada imala jedan od najsocijalnijih i najdostupnijih zdravstvenih sustava, koji prati svjetski zdravstveni napredak u smislu zlatnog standarda liječenja.

Najava postavljanja “tog Vašeg nadstandarda” je apsurd i dovodi do pitanja tko će dobiti zlatni standard, a tko neće, te postaje li zdravlje privilegij za bogate i pretvarate li ga u robu, pita Udruga ministra u otvorenom pismu dostavljenom medijima u utorak navečer. U ime, kako ističe, bolesnih i siromašnih ljudi, poziva ministra Nakića da odustane od namjere uvođenja nadstandarda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.