Nema postupka protiv predsjednice zbog Mamićevih darova

Vijesti 08. velj 201616:45 > 16:45
Ivo Cagalj/PIXSELL, Goran Stanzl/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odgovorilo nam je na upit o potencijalnom sukobu interesa u slučaju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića.

Inače, Zdravko Mamić donirao je ranije predsjednici značajnu svotu za troškove predizborne kampanje, a organizirao joj je i rođendansku proslavu, o čemu su mediji pisali u travnju prošle godine.

“Odgovor na pitanje da li se pojedini dužnosnik u određenim okolnostima našao u sukobu interesa, može donijeti samo Povjerenstvo kao kolektivno tijelo na javnoj sjednici, većinom glasova svih svojih članova. Iz do sada objavljenih podataka u medijima, Povjerenstvo nije steklo dovoljno relevantnih saznanja na temelju kojih bi moglo raspravljati i odlučivati o eventualnom pokretanju postupka protiv dužnosnice Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske zbog mogućeg primitka nedopuštenog dara.

Napominjemo da se nedopuštenim darom u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, smatra dar čija je vrijednost veća od 500,00 kn a koja dužnosnika dovodi ili može dovesti u odnos zavisnosti ili koja kod dužnosnika može stvoriti obvezu prema darovatelju.

Ne smatraju se nedopuštenim darom uobičajeni darovi između članova obitelji, rodbine i prijatelja”, odgovorili su nam iz Povjerenstva.

Što se smatra “prijateljstvom” nije pojašnjeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.