"Pozivam Vladu da u HNS pošalje inspekciju"

Vijesti 08. velj 201618:18 > 18:20
N1

Novi Zakon o sportu stupa na snagu u utorak, 9. veljače, nakon što je protekao šestomjesečni period prilagodbe za klubove i saveze. No Hrvatski nogometni savez protivi se promjenama pa se suočava s kaznama koje su propisane u samom Zakonu.

Gost Dnevnika u 18 tom je prilikom bio bivši saborski zastupnik HNS-a Srđan Gjurković, najzaslužniji što su izmjene Zakona o sportu uopće došle do Sabora.

Ranije smo priču o HNS-u objavili OVDJE.

“Priča ima političku pozadinu samom činjenicom da savez nije depolitiziran. Jedanaest je članica i članova iz HDZ-a, u zadnji trenutak se čekalo, ali svatko ima pravo ići na Ustavni sud. Ali da se javno kaže da se neće provoditi zakon, to je nešto što provocira i traži pravnu državu, a pravnu državu mora štititi ministarstvo, odnosno Vlada. Pozivam ministra i vladu da reagiraju i da sportske inspekcije izađu na teren”, smatra Gjurković.

“Od novog minstra obrazovanja i sporta očekujemo da izađu sportske inspekcije, da naprave uvide u to da se nisu uskladili sa Zakonom o sportu i da sve ono što nije u skladu sa zakonom suspendiraju”, poručio je.

“HNS kao jedini profesionalni savez na koji se odnosi dio o preustroju ne može ubuduće registrirati bilo kakve promjene niti na uredima države uprave. Dakle, sve to pokazuje da će nogometni savez sve rjeđe moći funkcionirati”, smatra o posljedicama zadnjih događaja. O sankcijama koje Zakon predviđa Gjurković kaže da će biti financijske, no da najprije sportska inspekcija mora izaći na teren. S druge strane su posljedice rušenje budućih odluka.

“Odluke mogu biti rušene, kao i svi akt koji budu donosili na uredima države uprave. Nogometni savez sam sebe dovodi u situaciju da ne može funkcionirati.”

U slučaju Zdravka Mamića kaže da svi zakone trebaju provoditi.

“Očekujem od svakog građanina da kako oni provode zakone, da to učini i Nogometni savez. Od Ministarstva koje je plaćeno da provodi zakone isto očekujem da to i radi, i ne dopusti da se događaju ovakve stvari”, zaključio je Gjurković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.