Odgovor HRT-a na tvrdnju da HDZ-ovce prikazuje kao "luđake"

Vijesti 16. velj 201616:18 > 16:27
Google Maps

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HTV-u upozorio je u utorak na "nedopustivu razinu" izjava prvoga potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je posljednjih dana više puta prozivao medije da su u funkciji jedne političke opcije, posebno napadajući Hrvatsku radioteleviziju (HRT).

Reagirajući na javne napade vodećih političara na HRT, Izvršni odbor HND-a priopćio je kako i političari imaju pravo kritizirati rad medija i javnog servisa čiju pretplatu plaćaju, no dužnost koju obnašaju obvezuje ih na pristojnu razinu javne komunikacije koju bi kao odgovorni političari trebali potkrijepiti činjenicama.

HND-ov ogranak na HTV-u navodi pritom kako Tomislav Karamarko optužujeda se u “programima HTV-a koji je u funkciji jedne stranke laže, sotonizira HDZ, čini ih luđacima jer su domoljubi i karikiraju sve ono što govore te kako HTV radi na destrukciji političke suradnje Mosta i HDZ-a”.

Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a ide još dalje: “Radman je dopustio službama drugih država da instruiraju i upravljaju dijelom zaposlenika i tako uređuju program kroz koji forsiraju političke spinove, podjele u društvu i blate našu zemlju”, navodi ogranak te novinarske udruge.

Ogranak HND-a smatra da je odgovornost političara da, kad javno i bez ograda iznose tako teške optužbe, za njih iznesu i dokaze. “Ako, kako tvrde, imaju saznanja koja ugrožavaju ne samo rad HRT-a nego i nacionalnu sigurnost dužni su ih u prvome redu prijaviti ovlaštenim institucijama”.

“Javnu histeriju”, dodaje HND, ne smiruje ni prvi čovjek SDP-a Zoran Milanović izjavom kako bi i on mogao reći da je HRT HDZ-ov.

Nasuprot takvim stajalištima, ogranak HND-a ističe da HRT nije stranački ni državni nego javni servis, koji u skladu sa zakonom kontroliraju Nadzorni odbor, Programsko vijeće i mjerodavna tijela Hrvatskog sabora. “Želi li politika preuzeti sve te uloge? Sudeći prema retorici kojoj svjedočimo posljednjih dana i priopćenjima koje vrve paušalnim ocjenama  i prigodnim floskulama – takav je scenarij siguran”, zakjučuje Izvršni odbor HND-a na HTV-u.

Poručuju pritom kako bi političari svih opcija trebali shvatiti svoju odgovornost da u ideološki duboko podijeljenoj zemlji daju doprinos kako bi se u civiliziranom ozračju razgovaralo i polemiziralo o svim važnim političkim i društvenim temama. Tu iznimka nije ni HRT. No, svojim izjavama sigurno ne doprinose dizanju standarda i nastavku profesionalizacije javnog servisa nego stvaraju “atmosferu čistki i straha” od koje je samo korak do cenzure i autocenzure, kažu u HND-u.

Ogranak, koji je više puta interno i javno upozoravao na dubiozne programske odluke vodstva HRT-a, nezakonite otkaze i sukob interesa, poručuje da vladajuća većina u parlamentarnoj proceduri, legitimnim, zakonskim sredstvima, bez zastrašivanja sa stranačkih skupova, može provesti promjene na javnoj radio-televiziji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.