Ministar osnovao povjerenstvo zbog tragedije u rodilištu

Vijesti 17. velj 201617:03 > 17:06
Izvor: Filip Brala/PIXSELL

Ministar zdravlja Dario Nakić osnovao je u srijedu Stručno povjerenstvo koje će provesti zdravstveno-inspekcijski nadzor u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci i utvrditi činjenicu u slučaju poroda i mrtvorođene bebe rođene u toj bolnici krajem siječnja.

Iz Ministarstva zdravlja poručili su kako će, ovisno o utvrđenim činjenicama, poduzeti sve mjere propisane odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Riječ je o rodilji, koja je primljena u vinkovačku bolnicu nakon visokorizične trudnoće, a koju je, prema njezinim tvrdnjama, nakon cjelodnevnih trudova koji su obilježile brojne komplikacije, liječnik odbio poroditi carskim rezom, zbog čega je dijete rođeno mrtvo.

Iz Ministarstva su poručili kako je zdravstvena inspekcija tijekom 2015. provela nadzor zakonitosti rada i stručnog rada za razdoblje 2013. i 2014., uz napomenu da zdravstvena inspekcija nije bila u mogućnosti obaviti nadzor rodilišta u OŽB Vinkovci, s obzirom da niti jedan od traženih statističkih podataka za 2013. i 2014. nije bio pripremljen niti dostupan Ministarstvu zdravlja.

Inspekciji onemogućen nadzor

S obzirom da je zdravstvenoj inspekciji bilo onemogućeno obavljanje zdravstveno-inspekcijskog nadzora i nisu pruženi potrebni podaci, protiv sanacijskog upravitelja kao odgovorne osobe i protiv zdravstvene ustanove podnesen je optužni prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka te je prekršajni sud toj bolnici izrekao novčane kazne, navodi se u priopćenju.

Također se napominje kako je zbog svega toga, kao i niza drugih nepravilnosti u radu, sanacijski ravnatelj razriješen dužnosti na sjednici Vlade u srijedu.

Što se tiče rezultata nadzora ostalih rodilišta, iz Ministarstva zdravlja poručili su kako organizacijski i stručni rad u svim nadziranim rodilištima zadovoljava pravila dobre kliničke prakse.

Objektivni i mjerljivi pokazatelji stručnog rada su perinatalni mortalitet i operacijsko dovršenje poroda. Perinatalni mortalitet manji je u odnosu na većinu europskih zemalja, a udio operacijskog dovršenja poroda znatno niži u odnosu na sve zemlje EU.

“Tijekom nadzora uočene su određene nejednakosti u pogledu prostora, opreme i kadrova, te raznolika opterećenost zdravstvenog kadra obzirom na broj poroda u pojedinim rodilištima. Broj pritužbi, a posebice broj sudskih sporova koji se odnose na područje porodništva, sporadični su. No, unatoč tome, mišljenja smo da je potrebno poraditi na komunikacijskim vještinama zdravstvenih radnika”, ističe se u priopćenju. 

Ministarstvo zdravlja također navodi kako tijekom ove godine planira provesti niz aktivnosti na standardizaciji načina rada u svim rodilištima na području Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.