Holy: Svijet ide prema potpunoj legalizaciji marihuane

Vijesti 22. velj 201618:29 > 18:30
N1¸

Gošća Dnevnika u 18 u ponedjeljak je bila Mirela Holy iz stranke ORaH.

Pred Ministarstvom zdravlja u ponedjeljak je održan prosvjed 100-postotnog vojnog invalida Marka Zebe, koji traži da mu se odobri legalno liječenje medicinskom konopljom za ublažavanje posljedica PTSP-a i poremećaja sna, a iako je najavio da će pred Ministarstvom podići šator dok mu ne ispune zahtjev, od toga je odustao zbog zdravstvenog stanja.

Gospodin Zeba koji je danas prosvjedovao kaže da ima povijest alkoholizma, agresivnog ponašanja pa i obiteljskog nasilja, a da je sve to prestalo otkako koristi marihuanu. Je li baš takva osoba najbolji primjer za ovakvu akciju i kampanju?

“Mislim da je to strašno, jer bi država trebala funkcionirati kao sustav, a ne rješavati odluke od slučaja do slučaja. Jednaka pravila igre nisu jednaka za sve. Ovaj put je sustav izašao u susret njemu jer je postigao medijsku pozornost, a to nije način na koji se rješavaju problemi”, rekla je Holy.

“Postoji cijeli niz istraživanja koj pokazuju da marihuana ima ljekovita svojstva za cijeli niz bolesti, i strašno je da se ljudima kojima marihuana pomaže ne želi izaći u susret i ne pomoći im se da si podignu kvalitetu života.”

“Daleko lakše bi bilo da se ide na potpunu legalizaciju kao što sve veći broj država radi”, rekla je Holy i dodala da bi to naravno moralo biti pod kontrolom države.

Za primjer je rekla i da bi Imunoški zavod trebao biti javna ustanova koja bi bila centar za kontrolu kvalitete kanabisa, jer bi on onda bio vrhunske kvalitete.

“Imunološki bi i tu mogao naći izvor prihoda”, rekla je.

Na pitanje kako se u praksi provodi medicinska primjena indijske konoplje u Hrvatskoj, Holy napominje da do kraja prošle godine nije bilo niti jednog lijeka na temelju medicinskog kanabisa, i naglasila je da se ovdje radi zapravo o legalizaciji određenih pripravaka koji sadrže THC iz marihuane.

Objasnila je da ako se izvuče THC iz marihuane, da je to slično kao da izvučete vodik iz vode.

“Nema isto djelovanje, to je potpuno drugačije”, napomenula je.

“Mislim da cijeli svijet ide prema tome da se legalizira marihuana. UN će mijenjati i Konvenciju o zloupotrebi opojnih droga, i vjerujem da se ide prema potpunoj legalizaciji”, zaključuje Holy.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.