Mariborska bolnica angažirala anesteziologe iz Rijeke

Vijesti 23. velj 201616:37 > 16:43
REUTERS

Liječnici anesteziolozi iz KBC-a Rijeka pomagat će od kraja ovog tjedna pri operacijama u Mariboru, u drugoj najvećoj slovenskoj bolnici, koja već duže vrijeme osjeća kroničan nedostatak tog kadra zbog čega su došli u pitanje programi već predviđenih operacija, te uvedene restrikcije za operacije pacijenata kod kojih se ne radi o hitnom slučaju.

“Drago mi je što smo potpisali ugovor o angažmanu 20 anesteziologa iz riječkog kliničkog centra koji će nam pomagati i dolaziti za vikende”, kazao je ravnatelj mariborske bolnice Gregor Pivec, ali je dodao da je unatoč tome spreman dati ostavku ako se situacija s nedostatkom anesteziologa u toj ustanovi ne sredi.

U mariborskoj bolnici, zbog odljeva kadra i restrikcija u zapošljavanju, već duže vremena kronično nedostaje dio osoblja osobito anesteziologa i patologa, te viših sestara, zbog čega su zadnjih mjeseci dobivali kadrovsku pomoć iz ostalih slovenskih bolnica, ali i raspisali natječaj za više desetaka specijalista, pri čemu su najviše računali na liječnike iz susjednih država. “Potrebni su nam odlični i sposobni liječnici koji mogu izvoditi zahtjevnije operacije”, kazao je ravnatelj mariborskog kliničkog centra.

Pivec je rekao da će prva ekipa riječkih anesteziologa u Maribor stići već u petak te da očekuje dobru suradnju, budući da je jezična barijera mala, a neki od njih razumiju i slovenski jezik. S njima su potpisani ugovori prema kojima će za rad u dane vikenda prema ugovoru dobivati 1250 eura bruto.
Slovenska ministrica zdravstva Milojka Celarc Kolar, koja je dala dopuštenje za angažiranje stranih liječnika u slučaju potrebe, izjavila je nedavno da se na natječaje za dobivanje posla u Sloveniji javilo oko 200 liječnika iz susjednih zemalja i srednje Europe, ali da se preferiraju oni s kojima je zbog jezika lakše sporazumijevanje, na primjer s područja nekadašnje Jugoslavije, te Makedonije i Rusije, makar oni, za razliku od specijalista iz Europske unije, u Sloveniji trebaju prije zapošljavanja dobiti radnu dozvolu.

Isto vrijedi i za liječnike iz Hrvatske koji žele raditi u slovenskim zdravstvenim ustanovama, jer je Slovenija među onim zemljama EU-a koje su za državljanje Hrvatske i nakon njena ulaska u EU zadržale radne vize i nisu liberalizirale svoje tržište rada za Hrvate.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.