U bolničku hitnu samo životno ugroženi pacijenti

Vijesti 22. velj 201610:52 > 10:58
N1

Koliko je novozaposlenih u bolnicama od 8. studenog odnosno datuma parlamentarnih izbora i koliko u prosjeku pacijenti čekaju u bolničkim hitnim prijemima – dva su pitanja koja je dr. Dario Nakić uputio bolnicama svog prvog radnog dana kao ministar zdravlja.

Sudbina odgovora na prvo pitanje već je poznata: uveo je zabranu zapošljavanja, a stigli su mu odgovori i na drugi upit čime je dobio potvrdu da krene u svoju prvu najavljenu reformu – reformu hitne pomoći.

Naime, brojke su pokazale da bolničke hitne bilježe ekstreme u čekanju, ali i da većina pacijenata tamo dolazi bez uputnice.

Takav je, recimo, primjer iz bolnice Dubrava čiji sanacijski upravitelj prof. dr. sc. Marko Banić to pripisuje elektroničkom bilježenju koje je liječnik napravio zasigurno kad je pacijent već obrađen. Ipak, dnevni je prosjek u hitnoj te bolnice oko 200 pacijenata i većina tamo dolazi bez prethodnog pregleda liječnika obiteljske medicine, piše Večernji list.

Te su brojke približne i u hitnoj zadarske bolnice čija ravnateljica mr. sc. Andrijana Bedalov kaže kako od svih pregledanih pacijenata njih 15 posto ostane u bolnici. U riječkom KBC-u pak gotovo polovica od lani pregledana 55.334 bolesnika u hitnoj nisu bili hitni bolesnici, odgovorili su iz te bolnice.

Podaci su to koji jasno govore da je većina pacijenata mogla i morala biti zbrinuta izvan ovih prijama te da je, kako kaže mr. Bedalov, liječnik obiteljske medicine iz nejasnog razloga “ispao” iz procesa pregleda i obrade bolesnika te da ga se zaobilazi na putu do bolnice.

Prema planu ministra Nakića, to zaobilaženje će se dokinuti jer će prije bolničke hitne pacijenta morati pregledati ili njegov obiteljski liječnik ili izvanbolnička hitna služba. Direktno u bolničku hitnu ići će samo životno ugroženi pacijenti.