'Dokazivat ću nevinost, žele me nezakonito razriješiti'

Vijesti 03. ožu 201613:36 > 15:31
N1

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Goran Radman održao je konferenciju za novinare na kojoj je komentirao odluku saborskog Odbora da u Sabor pošalje zahtjev za njegovom smjenom s pozicije glavnog ravnatelja HRT-a.

Što je Radman rekao o kandidatu za vršitelja dužnosti HRT-a, Siniši Kovačiću, možete pročitati OVDJE.

‘Povod za sazivanjem konferencije za novinare je’, kazao je Radman, ‘činjenica da nisam bio u prilici istupiti na današnjoj sjednici saborskog Odbora za medije o bitnim okolnostima odluke zaključka NO HRT-a o predlaganju procedure mog razrješenja. Zato sam jučer uputio odboru i ostalim institucijama svoje očitovanje o onome što su kao motivi i razlozi navedeni u zaključcima NO-a.

Tri su bitne činjenice – procedura koja je prethodila odluci o mom razrješenju je bila korumpirana. U meritumu zahtjeva za razrješenje ne može poslužiti kao zakonita osnova za razrješenje. I treće, upozorio sam da bi to moglo imati opasne i dramatične posljedice po HRT i RH, zbog čega sam očitovanje dostavio i odgovarajućim tijelima i osobama koje mogu razumijevati okolnosti odnosa između RH i EU u ovom segmentu reguliranja javne radiodifuzije”

“Nemam sumnje da su motiv, povod i razlog za moju smjenu političke prirode i da me se miče isključivo radi toga. Svemu tome ste i vi, građani RH, mogli svjedočiti da se s najviših političkih pozicija govorilo da je moj boravak na ovom mjestu nemoguć i da ovaj medij mora više biti na usluzi i raspolaganju nove političke vlasti. Pritom se koriste brojni neistiniti argumenti i obrazloženja, zbog čega ću u daljnjem zakonitom postupku dokazivati svoju nevinost, ali i ukazati građanima da čitavo vrijeme svog mandata od kraja 2012. godine svoj posao radim pošteno, odgovorno, politički nepristrano, u skladu s ovlastima po zakonu o HRT-u”, rekao je Radman.

“Sve one objede i instinuiranja sa mnom osobno i mojim poslom bile su isključivo motivirane time da me se u javnosti oblati i dezavuira.Osobno ovu odluku doživljavam relaksirajućom, jer je ne samo u posljednje vrijeme, već i tijekom cijelog mandata bilo teško i za mene i moju obitelj je to bilo teško, iscrpljujuće i gotovo nemoguće, pogotovo kada je riječ o ugrožavanju mog života i moje obitelji te imovine. Politička većina na ovom mjestu želi nekoga tko će im više svjetonazorski ili politički odgovarati, s tim nemam dilema, ali zakon definira na koji se to način može i smije raditi. Ovo što se sada događa nije utemeljeno u zakonu. Nisam služio ni jednoj politici, ni stranci, nisamo pogodovao nikome”, kazao je.

“Primjedbe se odnose na programski rad, na koji nisam imao utjecaj. Izuzetno sam zadovoljan i zahvalan velikom broju suradnika za sve rezultate koje smo uspjeli postići da HRT financijski izvučemo iz gotovo izvjesnoga stečaja, da je organizacijski osposobimo da se ravnopravno nameće s medijima u okruženju, da potaknemo investicije za njeno osuvremenjivanje i da stvorimo bolje uvjete za njen programski i tehnološki razvoj. Nadam se da ćete imati prilike vidjeti Izvještaj o radu HRT-a za 2014., što saborski odbor nije uvrstio u raspravu” rekao je ravnatelj HRT-a.

Radman je upitan tko je zabranio HRT-u prijenost sjednice Odbora iz Sabora.

‘Nije nitko specifično zabranio, ali poslovnicima i protokolima Sabora, nije dozvoljeno izvještavati izravno sa sjednica radnih tijela.
Što će se događati sa suradnicima?
Vi koji pratite znate da je još u svibnju 2013. temeljem novog statuta i pravila organiziranja na HRT-u ustanovljen značajan broj mandatnih radnih pozicija, koja se moraju temeljem internih akata popunjavati javnim natječajem, a ne odlukom nadređenih. Tih radnih mjesta ima 44, uključujući i moje, među njima su voditelji radnih jedinica, svih 17 glavnih urednika i rukovoditelji tzv. samostalnih radnih jedinica, koji dnevno upravljaju organizacijskim fukncijama – pravne službe, ljudski potencijali, interna revizija itd.

Oni imaju svoje ugovore o radu koji definiraju njihova radna mjesta i njihovi mandati su sami po sebi nesporni i mojim razrješenjem mogu mirno nastaviti raditi svoj posao, a naravno ovisi o tome kako će se u narednom vremenu ti odnosi koji će se stvoriti sa sadašnjim v.d.-om, a onda i ravnateljem, da bi se osigurao nesmetan rad HRT-a”, kaže Radman.

Pravnim postupkom ćete, rekli ste, braniti svoju nevinost?
“Do sada sam morao podnositi građanske tužbe protiv onih koji su neistinito govorili protiv mene osobno i kao ravnatelja HRT-a, često nisam mogao objaviti demantij”.

Sukob interesa

“Posljednja dva tjedna su dužnosnici pokušali pronaći razloge za moju smjenu, iznostili su stvari koje nisu točne. Ja nikada od strane Povjerenstva nisam pronađen kao osoba u sukobu interesa. Na njihovim stranicama možete vidjeti njihove odluke. Znate i da sam u sporu s Povjerenstvom, zato što se proglasilo nadležnim za odlučivanje o ravnatelju HRT-a. Izgubio sam pred Upravnim sudom, ali preostaje još drugostupanjska odluka. Želja mi je da sačuvam mjesto ravnatelja od utjecaja izvan Zakona o HRT-u”, kazao je Radman upitan o argumentima vezanim za slučaj sukoba interesa koji mu se stavlja na teret.

Trebalo je voditi računa o usklađenosti Zakona o HRT-u i onoga o sprječavanju sukoba interesa, dodao je.

“Neistinite su i okolnosti koje su iznesene o tome da sam smjenjivao i dijelio otkaze, da sam ignorirao ili opstruirao odluke Sabora i njegovih tijela. Njihove odluke poštujem”, nastavio je, naglasivši da nije podilazio političkim pritiscima ni podređivao HRT vanjskim utjecajima.

Kada je riječ o prigovorima NO-a da HRT nije vodio računa o odvajanju javnih od komercijalnih sadržaja, Radman je kazao kako HRT smatra da još od 2011. uredno izvršava zakonom definirane obveze u skladu sa Zakonom o HRT-u i da nikada od tada do danas izvještavanje o radu kuće nije bilo osporavano od regulatornih tijela – Sabora, Programskog vijeća, Vijeća za elektroničke medije. Ostale računovodstvene probleme i nesporazume nije htio komentirati, jer se ne smatra dovoljno kompetentnim.

Kada je riječ o neispunjavanju obveza prema EU, koje je spomenuo, kazao je da je “u očitovanjima upućenim saborskom odboru upozorio da ako se prihvati kao legitimno mišljenje NO-a te dopis VEM-a iz prosinca, da HRT ne provodi Zakon o HRT-u u ovom segmentu, da to može imati posljedice vezano za državne potpore i financiranje ovih službi, što je precizno definirano u pristupnom ugovoru Hrvatske EU”.

“To može rezultirati tužbom i HRT može imati ozbiljnih problema. Ja mislim da je to neutemeljeno, neistinito i da je poslužilo kao formalni razlog za smjenu, ali da oni koji su to učinili nisu bili svjesni ozbiljnih posljedica”, istakao je.

Podsjetimo, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije na današnjoj je sjednici Saboru predložio razrješenje dosadašnjeg glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana. Za v.d. glavnog ravnatelja predložio je novinara i urednika HRT-a Sinišu Kovačića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.