Radman: Koliko je Kovačić politički izbor, vidjet ćete

Vijesti 03. ožu 201616:12 > 16:16
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Goran Radman, ravnatelj Hrvatske radiotelevizije na odlasku, upitan je na konferenciji za medije na Prisavlju i da komentira prijedlog Siniše Kovačića za vršitelja dužnosti ravnatelja.

“Volja političke većine u Saboru presuđuje o tome. Hoće li on dobiti podršku ili neće, za mandat koji može trajati 6 mjeseci, ovisi o Saboru. Ja ću sa svoje strane kolegi Kovačiću poželjeti sve dobro i omogućiti mu da dužnost preuzme na najbolji način i da u najboljem interesu nastavi raditi ono što smo mi radili u smislu razvoja HRT”, kazao je Goran Radman.

“U kojoj je mjeri on politički ili nepristrani izbor, to ćete morati razgovarati s njim, kroz njegov rad. Ja mu želim puno sreće”, izjavio je.

Upitan je i je li mu žao što ste se prihvatio ovog posla.

“Znam na što ciljate, jer sam rekao da se nikad neću vraćati pa sam to ipak učinio. Ako me pitate o motivima da pregrizem jezik, oni su vrlo intimne, osobne prirode. Možda je riječ o sujeti. Pod sličnim sam okolnostima 90-ih razrješen sa mjesta ravnatelja Radiotelevizije Zagreb, a za tu moju sujetu je možda trebalo biti dovoljno da jedan dan budem ravnatelj, a ne tri godine”, izjavio je Radman. Dao sam svu svoju energiju za obavljanje ovog posla, poručio je, dodajući da bi želio da HRT ostane najkvalitetnija televizija ovom dijelu Europe.

“Nadam se da nitko nakon mene neće učiniti ništa da te rezultate anulira. To bi mi bio najveći problem – da sam 3,5 godine radio nešto što nije ostavilo traga. To su bile dubinske, rudarske promjene za koje je trebalo vrmeena da budu vidljive. To su ozbiljne provedene raforme, ako ne i najozbiljnije provedene u javnom sektoru”, kazao je. HRT je smanjio broj zaposlenih za 520, udvostručio broj televizijskih kanala, dali su nove oblike distribucije, financijski su “samostalni, stabilni i kontroliramo obveze i kad je riječ o isplaćivanju obveza i plaćanju kredita”.

Na pitanje kaje li se zbog nekih svojih odluka, odgovara potvrdno.

“Nemam problema s tim da su neke odluke koje sam donosio bile nedovoljno promišljene. Dobio sam neke loše kadrovske odluke, a znate i koje. Gdje god sam smatrao da trebam intervenirati u loše odluke suradnika, činio sam to. Zaustavili smo ogromno curenje javnog novca prema interesnim i političkim krugovima, učinili smo mnogo po pitanju kriminala i korupcije. To me koštalo dosta prijateljskih i drugih odnosa, ali nisam o mogao ne ravnati se po svojim dužnostima”, izjavio je.

Na kraju je izjavio da se nada da HRT neće postati državna televizija, jer jedino Bjelorusija u Europi ima državnu televiziju. Sadašnji Zakon koji regulira HRT je europski i ne pati od neeuropskih standarda, a ono što nedostaje je viša razina političke kulture i volje političkih aktera da se dogovaraju oko zajedničkih interesa, a ne da se oko svega potiru, istakao je. Glavnog ravnatelja finske javne televizije bira se konsenzusom, istakao je. HRT u njegovom mandatu, ističe, nije bila ni državna, niti ičija, ali bilo je pokušaja utjecaja, mada u velikom dijelu izvan ravnateljevih nadležnosti.

Na kraju je izrazio i nadu da političari neće “koristiti ovu instituciju za posredovanje svojih poruka, kontaminiranih ideologijom i njihovim interesima”.

Što je Radman rekao o svojoj smjeni u prvom dijelu konferencije za medije, možete pročitati OVDJE.

Podsjetimo, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije na današnjoj je sjednici Saboru predložio razrješenje dosadašnjeg glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana. Za v.d. glavnog ravnatelja predložio je novinara i urednika HRT-a Sinišu Kovačića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.