Ambrušec (Most): Treba smijeniti Radmanove urednike na HRT-u

Vijesti 04. ožu 201616:39 > 16:40
Patrik Macek/PIXSELL

Mostova zastupnica Ljubica Ambrušec izjavila je, u saborskoj raspravi prije razrješenja glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, da u tu medijsku kuću treba poslati financijsku inspekciju i napraviti reviziju poslovanja te uz glavnog ravnatelja smijeniti i urednike koje je Radman postavio, a koji, tvrdi, promoviraju interes krupnog kapitala.

Ambrušec je Radmanu zamjerila sukob interesa, “bahatost kojom je odbio na zahtjev Sabora dati valjane i detaljne podatke o svojoj i plaćama rukovoditelja programskih jedinica”.

Naglasila je da bi svi koji se financiraju iz javnih izvora morali objavljivati podatke o svojim plaćama. Tvrdi i da su mnogi novinari na HRT-u dobili otkaze jer su ukazivali na loš program i štetno poslovanje te zaključila da je HRT nužno osloboditi od politike i vratiti promociji čuvanja javnog dobra i nacionalnih interesa.

Stazić (SDP): Most bi se trebao držati dogovora s HDZ-om o izboru ravnatelja javnih medija 2/3 većinom

SDP-ovac Nenad Stazić pozvao je Most da se drži poslijeizbornog dogovora s HDZ-om po kojem bi se ravnatelji javnih medija birali dvotrećinskom većinom u Saboru.

Iako i sam nezadovoljan Radmanovim radom, Stazić je vladajućima zamjerio izostanak demokratičnosti, ocijenivši da je Sabor morao omogućiti Radmanu da se očituje o tvrdnjama Nadzornog odbora HRT-a da nije ispoštovao zaključak o vođenju odvojenog knjigovodstva za javne i komercijalne sadržaje.

Uvjeren je da je razlog Radmanove smjene “isključivo želja da se odmah politički ovlada HRT-om”, ističući kako ta želja nije od jučer te podsjetivši da je još u prošlom sazivu HDZ-ov zastupnik Dujomir Marasović govorio kako će “prva stvar HDZ-u kad osvoji vlast biti da pomete HRT”. Vladajućima zamjera i što su na čelo Odbora za medije postavili svog čovjeka, iako su to tijelo u ranijim sazivima vodili oporbeni zastupnici.

“Zgrabili ste taj odbor da biste lakše mogli izvesti ovakvu političku egzekuciju. I to je domoljubno, da se zgrabi Odbor za medije”, kazao je Stazić i dodao kako je korak u preuzimanju HRT-a bio i “pohod na Vijeće za elektroničke medije, predvođen potpredsjednikom Sabora Tepešom, Bujancem i 6.000 ‘za dom spremnih’ bojovnika”.

Kad je riječ o imenovanju v.d. glavnog ravnatelja, Stazić je najavio da će SDP biti protiv imenovanja Siniše Kovačića. “Za to nam je dovoljan podatak da je osnivač Hrvatskih novinara i publicista i predsjednik te udruge, udruge koju je osnovao zajedno s jednim drugim bardom novinarstva, osuđenim dilerom kokaina, manekenom u ustaškoj uniformi i počasnim gostom na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović”, kazao je Stazić.

Jandroković (HDZ): Radmanovo imenovanje rezultat SDP-ovih metenja i čistki na HRT-u

Njegovo je izlaganje izazvalo niz replika iz klupa vladajućih, a Gordan Jandroković (HDZ) Staziću je uzvratio da je upravo Radmanovo imenovanje bilo rezultat SDP-ova “metenja i čistki” na HRT-u.

Podsjetio je i da je SDP-ova vlada izmijenila raniji, po njemu puno demokratičniji zakon o HRT-u. “Mi samo poštujemo zakon, a Radman ga nije poštovao”, kazao je Jandroković, spočitavajući Staziću da je i sam oštro kritizirao Radmana, da bi kasnije odbio njegovu smjenu “u skladu s partijskom stegom”.

I njegov stranački kolega Jasen Mesić podjeća da je na snazi zakon iz 2012. po kojem glavni ravnatelj “nema što raspravljati sa zaključcima Nadzornog odbora”. Podsjetio je i da je Europska komisija taj zakon označila kao pad u demokratskim standardima, ali i poručio: “Zakon je takav kakav jest, ja ga se držim kao pijan plota”.

Naglasio je važnost vođenja dvostrukog knjigovodstva, ističući da europski propisi zabranjuju prikupljanje pretplate ako se njome ne proizvode javni sadržaji, a prigovore da se od Radmana nije tražilo očitovanje odbio je podsjetivši kako je oporba u prošlom sazivu u više navrata tražila da glavni ravnatelj dođe u Sabor, ali da on to nije htio.

“Znao se pojaviti na tematskim sjednicama Odbora, ali nakon što smo donijeli zaključke, nikada nismo dobili adekvatatne odgovore na te zaključke. Morali smo se natezati oko plaća, dobili smo tablice, ali nikad anekse, a u njima je ključ”, podsjetio je Mesić.

Podsjetio je da je Nadzorni odbor i Vijeće za elektroničke medije koji upozoravaju na nezakonitosti na HRT-u u prošlom sazivu izabrala sadašnja oporba te kako ne vidi razloga da se ne vjeruje u ocjenu tih tijela.

Mesić (HDZ): Usporedite Radmanov i Kovačićev životopis, posebno dio oko političkih aktivnosti

Govoreći o predloženom v.d. ravnatelju, zastupnike je zamolio da usporede Radmanov i Kovačićev životopis, “pogotovo onaj dio oko političkih aktivnosti, stavova i nepristranosti”. “Nemojte, molim vas, jedan princip upotrebljavati za vaše, a jedan za naše”, poručio je Mesić.

Milorad Pupovac (SDSS) uvjeren je da se političke opcije natječu za prevlast nad HRT-om. “Ponašamo se kao selo koje ima jednog lipicanca, oko kojega se vodi tuča tko će ga više jahati”, kazao je Pupovac.

Replicirao mu je Stevo Culej (HDZ) koji smatra da bi Pupovac “prvi trebao biti protiv Radmana, jer HRT nije prenio informaciju o njegovu nedavnom posjetu osuđenim ratnim zločincima”.
Zastupnici su, nakon rasprave, pristupili glasovanju u kojem je većina od prihvatila razrješenje Radmana i imenovanje Kovačića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.