Petrov glavni Vladin pregovarač o plaćama sa sindikatima

Vijesti 15. ožu 201619:00 > 16. ožu 2016 08:07
N1

Vlada će u srijedu na redovnoj sjednici imenovati pregovaračke odbore za pregovore sa sindikatima o izmjenama kolektivnih ugovora za javne službe i državne namještenike te o osnovici plaće za zaposlene u tim službama, a za predsjednika tih odbora predlaže se potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Prema dokumentima vezanim uz dnevni red objavljenima na Vladinim mrežnim stranicama, na čelu Vladinih pregovaračkih odbora za pregovore o sklapanju izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama te Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike kao i odbora za pregovore o osnovicama, bit će potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Sindikati državnih i javnih službi traže povećanje plaća za šest posto, na temelju sporazuma o rastu osnovice za plaće u slučaju rasta BDP-a za dva i više posto u dva kvartala.

U Vladinu prijedlogu proračuna za ovu godinu nije planirano za tu svrhu potrebnih 1,8 milijardi kuna.

Osigurana su sredstva za rast plaća od 0,5 posto po godini staža te za radnike koji čekaju isplatu minimalnih plaća prema Zakonu o osiguravanju potraživanja uslijed stečaja poslodavca.

Prema ranijim najavama, pregovori Vlade i sindikata trebali bi početi 21. ožujka.

Vlada bi u srijedu trebala imenovati zamjenicu ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Sonju Bošnjak, za nacionalnog koordinatora za programe pomoći i suradnje s Europskom unijom.

Nacionalni koordinator zadužen je za sveukupnu koordinaciju pretpristupne pomoći i pomoći u okviru programa IPA, kao i u okviru Prijelaznog instrumenta te osigurava vezu između obaveza koje su proizašle u procesu pridruživanja te korištenja pretpristupne pomoći i Prijelaznog instrumenta u Republici Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.