Ovo su pregovarači sa sindikatima o kresanju radnih prava

Vijesti 16. ožu 201614:30 > 14:35
Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je imenovala odbor za pregovore sa sindikatima o umanjenju materijalnih prava zaposlenih u državnim i javnim službama.

Na čelu Vladinih pregovaračkih odbora za pregovore o sklapanju izmjena i dopuna Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama te Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike kao i odbora za pregovore o osnovicama, bit će potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

U pregovaračkom odboru s državnim službenicima bit će i ministri Dubravka Jurlina Alibegović (uprava), Zdravko Marić (financije), Vlaho Orepić (unutarnji poslovi), Ante Šprlje (pravosuđe) te Josip Buljević (obrana).

S javnim službama će uz Božu Petrova, Jurlinu Alibegović, Šikić i Marića pregovarati i ministri zdravlja, kulture i obrazovanja Dario Nakić, Zlatko Hasanbegović te Predrag Šustar, ali i Bernardica Juretić, ministrica socijalne politike.

Nada Šikić navela je da je nužno dogovoriti se s državnim i javnim službenicima i namještenicima zbog korekcija proračunskog manjka u srednjem i dugom roku, odnosno uklanjanja makroekonomskih neravnoteža te procedure prekomjernog deficita.

Zbog toga će se pregovarati o isplati regresa i božićnica, ali i postupnom uvećanju plaća od 4, 8 i 10 posto u odnosu na staž za državne službenike, te uvećanju plaća u javnim službama za 6 posto, ukoliko bruto domaći proizvod u dva uzastopna tromjesečja bude rastao za dva ili više posto te drugim pravima o kojima su sindikati postigli dogovor s prethodnom vladom s HDZ-om na čelu.

Prihvaćen je i prijedlog odluke o proglašenju 2016. “Godinom Nikole Šubića Zrinskog” Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora. Predrag Šustar je objasnio da se ove godine navršava 450 godine otkad se odigrala Sigetska bitka u kojoj je poginuo Nikola Šubić Zrinski – “simbol hrabrosti i junaštva hrvatskog naroda”.