Transparency Hrvatska ukinut zbog – netransparentnosti

Vijesti 19. ožu 201620:23 > 20:24
N1

Transparency international Hrvatska izgubio licencu. Središnjica u Berlinu proziva ih upravo zbog onoga protiv čega se bore, netransparentnosti. Gošća Dnevnika je bila predsjednica Transparency Internationala Hrvatska Davorka Budimir.

Gotovo nevjerojatno zvuči nalaz središnjice Transparency internationala prema kojem se podružni ukida licenca jer poslujete netransparentno. Na što su točno mislili?

Dvije najveće su zamjerke da nemamo financijsku stabilnost i što volointiramo u njoj tri godine. Sve što su nam stavili kao krimen, je zapravo prednost za Hrvatsku – 50 volontera i 30 članova dobrovoljno se bori protiv korupcije i to je jako dobro. Nedopustivo je i nemoguće da netko dođe iz svijeta i ispituje novinare i druge osobe oko naše percepcije u javnosti. To si oni ne bi trebali dozvoliti. Postupak oko licence traje tri godine, kriteriji su nam se mijenjale pet ili šest puta u tom periodu i vode se pred različitim tijelima, a u tim različitm tijelima su sjedili su isti ljudi. Ovo je jako loša odluka za čitav Transpency.

Jeste li dobili kakvu povratnu informaciju od organizacija s kojima ste radili?

Ne. Ni od koga. I sam postupak – da vi ne znate da se na tajni način o vama razgovara – je nevjerojatan. Naš rad je ogroman.

Središnjica vas je već uklonila sa svojih mrežnih stranica. Možete li nastaviti raditi pod istim imenom nakon oduzimanja licence? Možete li koristiti isto ime?

Zatražili smo opoziv odluke jakim prosvjednim pismom predsjedniku TI i njihovih stotinjak podružnica, zato što smatramo da moraju biti transparentni prema članicama, što nisu bili. TIH je registriran temeljem Zakona o udrugama i postoji od 2000. Prva licenca je bila 2005., dotad poslovali bez nje. Mi očekujemo povlačenje odluke.

Namjeravate li na bilo koji način nastaviti u nastojanju da središnjica opozove ovu odluku i znate li na temelju razgovora s kojim novinarima je donesena?

Ne znamo o kojim se novinarima radi. Što se tiče naše percepcije u javnost – novinari i građani će reći da je naša komunikacija ogromna, jer imali smo preko 1.500 objava, naša priopćenja su citirana od riječi do riječi, a u radu smo se zalagaliza jednake šanse i bolji život svih građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.