"Doći ćemo do rješenja, ne moramo si prijetiti tužbama"

Vijesti 21. ožu 201608:22 > 11:02
N1

U Vladi su u ponedjeljak ujutro održani pregovori vladinoga i sindikalnog pregovaračkog tima o izmjenama kolektivnog ugovora za javne službe, odnosno ostvarenju sporazuma o povećanju osnovice za plaće od 6 posto.

Kako javlja naša novinarka Tina Kosor, Branimir Mihalinec je novi sastanak zakazao za petak, 1. travnja. Osim toga kazao je da tvrdnja da nema novca nije ozbiljna pregovaračka pozicija. ‘Svjesni smo realnosti i pregovaramo’, rekao je.

Na čelu Vladinoga pregovaračkog odbora bio je potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Petrov se nakon pregovora obratio i javnosti.

“Danas smo definirali da ćemo razgovarati o tome kada ćemo aktivirati sporazum. Nije upitno postoji li obveza Vlade, no postoji realna situacija u kojoj se nalazimo. Nadam se da će i sindikati imati sluha za to, a mi ćemo se dogovarati kada će nastupiti aktivacija tog sporazuma. Mislim da je korektno da razgovaramo i donosimo zajednički sastanak. Znamo da nismo planirali trenutačno novce u proračunu za isplate po ovim obavezama, i zato kažemo da nema novca. No, želimo biti korektni prema sindikatima i dogovoriti kada će se aktivirati sporazum”, rekao je Petrov.

“Mi ćemo kroz ove pregovore doći do zajedničkog rješenja. Bazirat ćemo se na sporazumu od 6 posto osnovice, i nadam se da ćemo obuhvatiti i više, no glavni ključ je osnovica od 6 posto.”

Petrov kaže da će sada poslati prijedlog sindikatima, i usuglašavat će se s njima prije sastanaka da bi se oni odvijali brže. “S obzirom na način razgovora, ne vjerujem da se trebalo prijetiti tužbama”, kaže Petrov. Rekao je i da je opravdano nepovjerenje sindikata jer su nekad bili izigrani.

“Što se tiče kolektivnog ugovora, on u ovome trenutku nije tema, ali nadam se da će biti moguće uključiti i druge točke. Kolektivni ugovori svakako uskoro idu u promjene, ali idemo korak po korak”, kaže Petrov.”

Kratko je komentirao i ‘prepucavanje’ Tomislava Karamarka i Vlahe Orepića. “Ja čvrsto stojim uz ministra, ali o tome tko je veći prijatelj s nekom osobom, ne želim ulaziti u to.”

“Ništa u životu nije lako”

Potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata  Vilim Ribić rekao je na pregovorima da bi ovaj sporazum, kada bi stupio na snagu u cijelom opsegu, bio preveliki teret za proračun.

Ministar financija otkrio je pak svoje dojmove o tome kako će ići pregovori. “Ništa u životu nije lako”, rekao je novinarima prije početka pregovora.

Ministrica rada i mirovinskog sustava rekla je da se Vlada ne boji tužbi. “Zato i idemo u pregovore, nadam se dogovoru”, kaže Šikić.

Vlada: Sada nema sredstava za povišicu

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi, u kojima je zaposleno oko 180.000 ljudi, i državnih službi, gdje radi oko 63.000 djelatnika, pregovarat će o povećanju osnovice za plaće za šest posto, slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za dva i više posto, sukladno sporazumu iz 2009. godine, koji je praktički stupio na snagu od 1. siječnja.

Vlada ne spori da sindikati imaju pravo na tu povišicu, ali za ispunjenje tih obaveza potrebno je oko 1,8 milijardi kuna na godišnjoj razini, a tih sredstava nema u novom državnom proračunu, niti su predviđena u projekcijama proračuna za 2017. i 2018.

Sindikati su najavili da neće odustati od tih šest posto, kažu da su spremni braniti svoja prava svim legalnim sredstvima, a mogu pristati tek na kraću odgodu primjene sporazuma, ako to Vladini pregovarači dobro argumentiraju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.