'Nijedna kazna nikada neće otkloniti zlo koje je naneseno'

Vijesti 24. ožu 201616:31 > 16:36
Goran Stanzl/PIXSELL

Bivši premijer Zoran Milanović, kao i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko na Facebooku su komentirali presudu Radovanu Karadžiću.

‘Niti jedna kazna nikada neće moći otkloniti zlo koje je naneseno. Kazna od 40 godina zatvora čovjeku koji je bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata i čije je djelovanje dovelo do smrti tisuća ljudi i užasne patnje, mala je utjeha za sve stradale i njihove obitelji. Rat u BiH vođen je s ciljem da se iz nje protjeraju Hrvati i Bošnjaci i da se stvori Velika Srbija. Presuda Radovanu Karadžiću je jasna opomena svima onima koji još i danas veličaju ratne zločince, posebno u BIH, da je njihova politika opasna i međunarodno okarakterizirana kao zločinačka’, napisao je Zoran Milanović.

https://www.facebook.com/ZoranMilanovic/posts/1665318680400432

 ‘Presuda Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije koja je izrečena Radovanu Karadžiću doprinos je pravdi koju stotine žrtava srpske agresije već dva desetljeća očekuju. Ova presuda neće oživiti mrtve, neće vratiti dostojanstvo poniženima i neće izgraditi porušene domove i drugu razorenu imovinu, ali svakako je opomena svima koji se još uvijek zanose idejama o tome da je moguće ostvariti ciljeve iz ideološke podloge o stvaranju velike Srbije. Hrvati u BiH su zaustavljanjem tenkovske kolone između Mostara i Širokog Brijega prvi se suprotstavili planiranoj velikosrpskoj agresiji na BiH. Kad su počela otvorena agresivna ratna djelovanja Hrvati su krenuli u obranu svojih domova zbog čega su podnijeli najveću žrtvu u obrani BiH. Na koncu su temeljem Splitske deklaracije, te Washingtonskih i Bečkih sporazuma Hrvati dali najveći doprinos u slamanju velikosrpske agresije i vojnom porazu agresora. To su razlozi zbog kojih Hrvati imaju razlog ovu presudu smatrati priznanjem za svoj doprinos u očuvanju suvereniteta BiH čiji su konstitutivni narod’, napisao je Tomislav Karamarko.

https://www.facebook.com/tomislav.karamarko/posts/1038265672898126:0

Podsjetimo, raspravno vijeće Haškog suda izreklo je presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću za genocid te za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene progonom Bošnjaka i Hrvata, njihovim istrebljenjem, ubojstvima, deportacijama tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. Osuđen je na 40 godina zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.