Predsjednica o presudi: Slaba je to utjeha obiteljima žrtava

Vijesti 24. ožu 201618:02 > 18:05
N1

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović također je komentirala osuđujuću presudu protiv Radovana Karadžića.

“Iako je riječ o prvostupanjskoj presudi, ovime je međunarodna zajednica priznala kako se u Srebrenici dogodio genocid te kako su na području Republike Srpske, sedam općina i u Gradu Sarajevu udruženim zločinačkim pothvatom počinjeni najteži zločini s ciljem stvaranja homogenog srpskog prostora.

Slaba je to utjeha obiteljima žrtava ovih monstruoznih zločina, koji će ostati neizbrisiva mrlja kako u europskoj tako i u svjetskoj povijesti.

Vjerujem da je ova presuda jasna poruka svima koji se i danas upuštaju u zločinačke pothvate protiv čovječnosti te međunarodni terorizam utemeljen na rasnoj i vjerskoj netrpeljivosti, kako neće proći nekažnjeno”, navela je u izjavi za medije.

Nakon petogodišnjeg suđenja i osamnaestomjesečnog razmatranja dokaza i vijećanja o krivici ili nevinosti optuženog, podsjetimo, Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je izreklo osuđujuću prvostupanjsku presudu ratnom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Radovan Karadžić je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.