'Karadžićev projekt nije posebno ugrožen haškom presudom'

Vijesti 25. ožu 201608:27 > 08:30
N1

Gost emisije Novi dan bio je profesor na Filozofskom faklutetu u Zagrebu, Tvrtko Jakovina koji je govorio o presudi koju je jučer sud u Haagu izrekao Radovanu Karadžiću.

Kakav je vaš komentar na presudu?

Četrdeset godina nije potpuno razočaravajuće. To je presuda koja neće ostaviti gorak okus u ustima za žrtve. Stvarna doživotna presuda bi bila veća satisfakcija. Reakcije su bile očekivane. Srbija nije ovu priliku iskorisitila da bi se distancirala od ratnog projekta u BiH. Reakcije su bile uobičajene. Projekt Karadžića ovom presudom nije dirnut. Ono što je ostalo nije upitno i ne postoje snage koje će njegov projekt željeti razmonitrati.

Nakon presude se propituju se posljedice za Republiku Srpsku. Kakve će one biti?

Neće ih biti. Genocid u Srebrenici je dokazan, to je mjesto gdje se svjetska javnost u ljeto okuplja pa se nije dogodio ni povratak onih koji su od tamo prognani. Da ne govoriomo o drugim dijelovima BiH to vrijedi i za ostatak susjedstva. Ne postoje snage koje bi to mogle izvući. Niti međunarodna zajednica. EU je prije 20 godna kad je ulazila u sukob na ovim prostorima mogla to bolje napraviti. Karadžić 20 godina od trenutka kad je prestao biti šef RS može pokazati na gotovo pa državu koja ne funkcionira u normalnom smislu. Ta podjela koja je 90-tih počela je realnost i dalje. Ja nisam siguran da Karadžić u dubini, ako gleda na projekt… Taj projekt nije posebno ugrožen presudom.

Najviše nezadovoljstva donijela je presuda po kojoj nije osuđen za genocid u 7 općina.

Genocid je teško bilo dokazati. Za pretpostaviti je da Mladić nije danas osobito miran jer bi mogao pretpostaviti, kao netko tko je bio izravno umiješan u zločine, da ima odgovornostKaradžić. Problem je bio strategije obrane jer su bile ratne okolnosti. Mislim da tu može ostati loš okus u ustima i može se misliti da su te žrtve u 7 općina pomalo zaboravljene. O Srebrenici će se govoriti.

Govorimo o nevjerojatnim zločinima i logorima kakvi nisu viđeni od 2. svjetskog rata. Govorite o sukobu i dojučerašnjih sugrađana. Karadžić je poznavao neke od onih koji su  bili ubijani. Je li to bio genocid ili ne, ne umanjuje same zločine. Žrtvama se nikada neće do kraja dati ono što zaslužuju. Nemate normalan život na području BiH.To je rezultat rata

Samo uhićenje Karadžića bilo je velika prekretnica u Srbiji. Što ovo znači za Srbiju koja je u pristupnim pregovorima za ulazak u EU?

Ovo bi moglo biti jedna od točaka za katarzu koja je nužna na ovim prostorima, ali se nije dogodila ni u jednom od društava bivše Jugoslavije pa nisam siguran da će i sad. Prve su izjave došle od predsjednika Nikolića o očuvanju Republike Srpske. Trebali su shvatiti da to što neki politički vođa dobiva 40 godina zatvora zahtjeva određenu refleksiju. Tu postoji odgovornost koja ne mora biti inidividulana. Srbija je na početku predizborne kampanje i ovo je najgori trenutak da pokušate imati neku refleksiju čak i ako ste u nevladinim udrugama. Nije to ništa specifično, ali je 2008. kada je dr. Dabić uhićen bila je prva reakcija da su u prodavaonici palačinki blizu njegove zgrade formirali brend od palačinki koje je on jeo. Tu je bila ta razlika između dvije Srbije – onih koji su smogli snage da ga se prokaže (i onih drugih), ali od toga treba napraviti korak dalje. Nije dovoljno napraviti nešto samo radi međunarodne zajednice. Postignuće tog cilja ne znači da ste postigli ono što morate u društvu.

Srpski mediji su kritični na presudu.

Otkako je postavljen sud u Haagu vi imate stalno tu retoriku o antisrpskom sudu što nije istina, ali ste to imali i u Hrvatskoj barem do jedne točke. Govorilo se da je sud antihrvatski i da ne razlikuje agresora od žrtve. Srbija ima druge jake karte. Odnos prema Rusiji to je zemljama Zapada važan trenutak. Ne mislim da će Srbija odustati od Bruxellesa. Konačno mogli ste vidjeti kako je Karadžić sam komentirao presudu riječima da ”Europa kao da ne vidi protiv čega smo se borili”, izjednačavajući Bošnjake s opasnošću od terorizma, što je besmisleno. To bi mogla biti jedna od retorika koja će u nekim zapadnim krugovima biti rado slušana.

Hrvatska nije dala odobrenje Srbiji za poglavlje 23 koje Srbi namjeravjau otvoriti.Zasad to nije službeno, ali Srbija neće moći pregovore nastaviti – hoće li to biti i službena blokada

Ako i bude mislim da će imati i sliču sudbinu kao slovenska blokada Hrvatske. Ona će držati neko vrijeme. Ono što će se sigurno dogoditi je da će odnosi zemlja postati lošiji. Ova odluka je iznenadila je i one koji su ispod političkog vrha poput diplomatskih krugova u Zagrebu. To je šeprtljavo vođenje politike. Ne mislim da Hrvatska ne bi trebala inzistirati ne nekim potezima od strane Srbij, ali nisam siguran da je ovo najbolji način. Mi moramo biti sjajni đak u razredu da bismo mogli pritiskati Srbiju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.