Predsjednica: Nisam čula 'Za dom spremni' na stadionu

Vijesti 26. ožu 201612:25 > 12:26
N1

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je u subotu, na upit reportera N1 Antonia Zavade, da nije čula skandiranje na osječkom stadionu.

Ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ još se jednom mogao čuti na nekom domaćem stadionu. Ovaj put teatar je bio osječki Gradski vrt, a sramotne pokliče opet su izvikivali neki navijači hrvatske reprezentacije. O događajima koji su se zbili u srijedu na utkamici između Hrvatske i Izraela pitali smo i predsjednicu.

“Nisam čula skandiranje, nije se čulo”, rekla je Grabar Kitarović.

“Prije utakmice sam na Facebooku pozvala na dostojanstveno navijanje protiv rasističkih povika. U svakom slučaju to osuđujem”, kaže predsjednica, i dodaje da se zbog toga ne može sankcionirati nogometnu reprezentaciju.

“To je nemoguće kontrolirati, toga se možemo riješiti jedino edukacijom. Policija je odradila sjajan posao, spriječila je sve što se moglo spriječiti.”

Podsjećamo, takvu zvučnu kulisu s nogometnih tribina osudila je Vlada kao, HHO, židovska zajednica u Hrvatskoj, te Antifašistička liga.

”Još jednom se dogodila eskalacije govora mržnje, koji ovaj put nije bio sporadičan. Riječ je o višekratnom i dugotrajnom uzvikivanju “ZA DOM SPREMNI!” i skandiranju “MI HRVATI, USTAŠE, USTAŠE!”, u čemu su sudjelovali brojni gledatelji nogometne utakmice između reprezentacija Hrvatske i Izraela odigrane 23. ožujka u Osijeku”, priopćilči su iz Antifašističke lige.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.