Vučković: Izbori u SDP-u puni termina koji lijepo zvuče

Vijesti 01. tra 201618:15 > 19:33
N1

Članovi SDP-a u subotu će birati predsjednika stranke za iduće četverogodišnje razdoblje između dvojice kandidata, još uvijek aktualnog predsjednika i bivšeg premijera Zorana Milanovića, te potpredsjednika SDP-a i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine.

Izbore u SDP-u je za N1 komentirala gošća Dnevnika, politička analitičarka i nastavnica s Fakulteta političkih znanosti, Milica Vučković, koja smatra da SDP i nakon kampanje može ostati jedinstven.

“I do sada je SDP imao uspona i padova. U ovom trenutku je hrvatskoj političkoj sceni potrebna jedna snažna lijeva opcija, i vjerujem da će to SDP nastaviti biti”, smatra Vučković.

“Možda nismo naviknuli imati ovako medijski popraćene unutarstračke izbore s dva istaknuta kandidata, no to je dobro ne samo za demokratizaciju stranke, nego i za demokratizaciju zemlje. Bilo bi dobro da je bilo više kandidata, kao i kod druge najveće stranke, pa bi vidjeli tko su ti ljudi koji će možda jednom biti premijeri u zemlji u kojoj svi živimo.”

To se ne tiče samo stranke, nego svih nas, naglašava Vučković o izborima u velikim strankama.

“Uvijek će biti trzavica u kampanjama, ali ima ih i bez ove komunikacije koja izađe na vidjelo u kampanji, što je normalno. Problem je pak kad imamo samo takav način komunikacije i ne dobijemo konstruktivnu raspravu, ciljeve i programe“, upozorila je i dodala da su se ponovno mogli čuti samo termini “koji lijepo zvuče, poput decentralizacije i zajedništva“.

Na pitanje tko bi kao predsjednik SDP-a mogao biti teži protivnik HDZ-u, Vučković kaže da je to sada teško reći.

“Pokazalo se da Milanovićeva agresivna retorika nije dovoljna, a to je izgleda sve što on nudi. Da ste me pitali prije dva tjedna, veće bi šanse dala Milanoviću, ali sada mislim da će rezultat biti tijesan. Izgleda i da je to trend još od predsjedničkih i parlamentarnih izbora”, zaključuje Vučković.

Pogledajte cijeli intervju:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.